Business Internaţional

Profit record pentru Ryanair in urma cresterii vanzarilor

08.11.2005, 20:00 12

Ryanair Holdings Plc, a treia companie aeriana a lumii din punct de vedere al valorii de piata, a raportat un profit trimestrial record pe fondul unei cresteri de 32% a vanzarilor, relateaza Bloomberg.

Insa, valoarea actiunilor companiei a scazut cu pana la 5 procente dupa ce compania a anuntat ca preturile la bilete vor scadea in trimestrul patru.

Profitul net inregistrat de companie in trimestrul incheiat pe 30 septembrie a castigat 17% pana la 172,5 milioane de euro, de la 148,1 mil. euro in perioada similara a anului trecut. Vanzarile realizate pe trimestrul doi au crescut pana la 541,5 mil. euro de la 410,7 mil. euro.

Directorul executiv al companiei, Michael O''Leary, a suplimentat numarul aparatelor de zbor si al rutelor pentru a transporta 3,26 milioane de pasageri in luna august, comparativ cu 2,57 milioane de pasageri in cazul British Airways Plc. O''Leary a asigurat 90% din costurile legate de carburanti pentru restul anului, dupa ce nu a avut nici un fel de acoperire pentru cea mai mare parte a primului semestru.

Ryanair se asteapta ca pretul biletelor sa scada cu 10% in trimestrul patru dupa cresterea de 3% inregistrata in prima jumatate a anului.

"Comentariile companiei privitoare la perspectivele pentru intregul an nu sunt optimiste", declara Yan Derocles, analist in cadrul Oddo Securities. "Compania are din nou o abordare caracterizata de prudenta."

"In ceea ce priveste preturile biletelor, credem ca acestea vor ramane neschimbate pe trimestrul trei si vor scadea pe trimestrul patru", a declarat O''Leary.

"Declinul de randament va fi in mare parte legat de faptul ca sarbatorile pascale nu vor fi in trimestrul patru."

Conform Ryanair, costurile legate de transportarea unor pasageri pe o distanta de 1 km au crescut cu 8% din cauza costurilor mai ridicate la carburanti. Excluzand carburantii, toate celelalte costuri au scazut cu 7% pe fondul utilizarii mai eficiente a aparatelor Boeing 737-800, cat si al controlului mai strict asupra altor cheltuieli.

"Ne mentinem estimarile legate de profitul net pentru intregul an la 295 de milioane de euro", a declarat directorul financiar al Ryanair.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO