Business Internaţional

Prognoze: A doua luna de scadere a inflatiei in Ungaria

12.06.2007, 17:34 26

In Ungaria, ritmul de crestere al ratei inflatiei a incetinit probabil in luna mai, semnaland posibilitatea ca banca centrala de la Budapesta sa decida o reducere a ratei de referinta a dobanzii, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a scazut la 8,3% in luna mai, de la 8,8% in luna anterioara, conform mediei estimarilor a noua economisti intervievati de Bloomberg.
In anul incheiat in luna martie, rata inflatiei a inregistrat o crestere de aproape patru ori, in conditiile in care guvernul condus de primul-ministru Ferenc Gyurcsany a majorat taxa pe valoarea adaugata si pretul utilitatilor. Ritmul de crestere a inflatiei este asteptat sa incetineasca pe masura ce impactul masurilor luate de guvern se va reduce. Astfel, strategii vor putea proceda la o reducere a ratei de referinta a dobanzii pentru prima data in decurs de aproape doi ani.
"Pana in august, vom mai asista la o scadere cu un punct procentual, urmata de un declin semnificativ in septembrie", a declarat Zoltan Torok, economist in cadrul Raiffeisen International Bank AG. "Ma astept ca rata dobanzii sa scada incepand cu luna iulie", spune el.
Banca centrala a Ungariei se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa atinga 7,3% in medie anul acesta, conform raportului publicat de aceasta pe 21 mai. O estimare initiala indica 7,4%. Strategii bancii estimeaza ca inflatia va scadea pana la 3.6% in medie in 2008, aceasta urmand sa ajunga la 2,8% in 2009.
Ei se concentreaza in acest moment asupra inflatiei de anul viitor. Presedintele bancii centrale ungare, Andras Simor, a declarat luna trecuta ca se asteapta ca tinta de 3% privitoare la rata anuala a inflatiei pe termen mediu sa fie atinsa in primul trimestru al anului 2009, mai tarziu decat se anticipase.
Banca a mentinut ratele dobanzii neschimbate in ciuda revizuirii in jos a tintei privitoare la inflatie, mentionand ca are nevoie de mai multe informatii cu privire la salarii, pentru a determina daca cresterile controlate ale preturilor vor continua sa aiba efecte.
"Cresterea salariilor reprezinta un mare risc", a atentionat banca pe 8 iunie. Contractele futures pe rata dobanzii indica faptul ca investitorii conteaza pe o viitoare reducere a ratelor dobanzii cu cel putin o jumatate de punct procentual in urmatoarele sase luni. Rabufnirile inflatiei de la inceputul acestui an au pus din nou sub semnul intrebarii perspectivele adoptarii euro in Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO