Business Internaţional

Puternica bancă centrală germană avertizează cu privire la apariţia unei bule imobiliare pe piaţa germană

Şantiere în Berlin, capitala Germaniei

Şantiere în Berlin, capitala Germaniei

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2017, 00:04 970
O combinaţie de dobânzi ultra-scăzute şi goana băncilor după ran­damente ar putea alimenta o peri­cu­loasă bulă imobiliară în Germania, aver­tizează un oficial al băncii centrale germane, îndemnând băncile comer­ciale şi autorităţile de supraveghere a sectorului financiar să fie vigilente, scrie Deutsche Welle.

Graţie dobânzilor mai mici de 2% la creditele ipotecare, Germania a înregistrat  în ultimii ani o creştere a numărului de proprietari de locuinţe, generând temeri cu care se confruntă multe alte pieţe rezidenţiale. Preţurile locuinţelor, relativ scăzute comparativ cu cele din alte ţări europene în trecut, sunt în creştere puternică.

Preţurile imobiliarelor din oraşe ca Berlin, Hamburg, München şi Frank­furt au crescut cu peste 60% din 2010, potrivit ultimelor estimări ale băncii centrale germane, Bundesbank.

Deşi reflectă o creştere economică solidă, un şomaj scăzut şi costuri mici de finanţare, piaţa proprietăţii se apropie de faza de supraîncălzire, averti­zează Andreas Dombret, oficial al Bun­desbank. „Vestea bună este că nu există în prezent o bulă imobiliară care să ameninţe stabilitatea financiară din Germania. Însă semaforul este pe galben“, spune Dombret.

Unele semne de avertizare cum ar fi volumele creditării şi standardele re­la­xate de creditare indică disponi­bili­tatea băncilor de a-şi asuma riscuri în creş­tere, adaugă acesta. „Combinaţia dintre piaţa imobiliară în creştere pu­ter­nică şi dobânzi mici poate deveni un cocktail periculos pentru sectorul bancar“. Pentru mulţi germani avuţi, cu slujbe permanente, închirierea de locuinţe nu mai are logică. Commerz­bank, a doua mare bancă a ţării, oferă un credit ipotecar cu o dobândă fixă foarte scăzută, de numai 0,94% pentru un credit pe 10 ani.

Dobânzile scăzute distrug însă spe­ranţele multor nemţi legate de un ran­dament decent al economiilor făcute. Drept rezultat, aceştia investesc din ce în ce mai mult în proprietăţi.

Piaţa atrage în acelaşi timp investitori internaţionali disperaţi după randa­mente într-o perioadă în care cele mai sigure active au randamente negative.

Un deficit de locuinţe înrăutăţeşte situaţia. Anul trecut, autorităţile au acordat autorizaţii de construire a 368.000 de locuinţe, sub nivelul de 400.000 de locuinţe despre care analiştii cred că ar fi necesar pentru stabilizarea preţurilor.

În acest context, Dombret îndeamnă de asemenea băncile comer­ciale şi autorităţile de supraveghere a acestora  să facă tot posibilul pentru a determina cât de mari sunt riscurile şi să ajute la preîntâmpinarea unei bule a pieţei imobiliare cât mai curând posibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO