Business Internaţional

Raiffeisen cere UE sa ajute cu bani Europa de Est in lupta cu criza

22.01.2009, 17:18 52

Marile banci internationale care au operatiuni in Europa Centrala si de Est au creat un grup de presiune in incercarea de a forta Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana sa-si extinda politicile anticriza in estul continentului pentru a cuprinde si statele din afara UE.

Grupul - format din noua institutii financiare - doreste o serie de masuri de combatere a crizei de lichiditati, pentru a putea relua cat mai repede operatiunile de creditare, scrie Financial Times.
Bancile incearca sa convinga autoritatile de la Bruxelles si Banca Centrala Europeana sa sprijine nu numai noii membri ai Uniunii, precum Polonia, dar si posibilii viitori membri, cum ar fi Serbia. De asemenea, in politicile largite ale Bruxelles-ului ar putea fi inclusa Ucraina, tara care are foarte putine sanse sa se alature blocului comunitar in viitorul apropiat.
Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, institutia care a creat de fapt acest grup de presiune, spune ca este foarte important ca orice actiune menita sa sprijine bancile sa nu se rezume doar la Europa Occidentala. "Am luptat timp de 50 de ani pentru a scoate aceste state de sub comunism, iar acum, cand avem o piata libera in regiune, nu le putem lasa singure intr-o zona in care turbulentele sunt din ce in ce mai intense".
Pe langa Raiffeisen, in grupul de presiune sunt incluse bancile italiene UniCredit si Intesa Sanpaolo, Erste Bank din Austria, grupul francez Societe Generale si creditorul belgian KBC. In acelasi timp, la aceasta grupare au aderat Bayern Landesbank, Swedbank si EFG Eurobank. Toate aceste banci au operatiuni si in Romania.
Grupul nu si-a facut foarte simtita prezenta pana acum, insa Stepic a declarat ca s-a vazut nevoit sa-si faca auzita cauza pentru care lupta, pe fondul "deteriorarii accentuate a climatului economic". El spune ca o actiune din partea Uniunii Europene in regiunea estica a continentului va genera costuri "relativ modeste" in comparatie cu sumele puse la bataie pentru sprijinirea bancilor occidentale.
Produsul Intern Brut cumulat al statelor foste comuniste din Europa Centrala a fost anul trecut de 740 mld. euro, in timp ce tarile din regiunea de sud-est au avut un PIB insumat de 270 mld. euro. Prin comparatie, Produsul Intern Brut al Austriei s-a ridicat la 290 mld. euro in 2008.
Comisia Europeana si-a revizuit estimarile privind evolutia zonei euro, prevazand un declin economic de 1,8%, cea mai sumbra previziune din aproape un deceniu. 
Institutiile Uniunea Europeana au jucat si pana acum un rol important pe pietele central si est-europene, in special atunci cand o parte a statelor din regiune au primit finantare de urgenta din partea Fondului Monetar International.
Banca Centrala Europeana si-a extins injectiile de lichiditate pe piata din Ungaria, iar Uniunea Europeana a contribuit la linia de finantare primita de guvernul leton.
Banca centrala de la Frankfurt si-a extins politica de aprovizionare cu lichiditati si pe piata poloneza, acolo unde nu a intervenit deocamdata Fondul Monetar International.
 
Ce vor bancile de la UE
  • Bancile cu operatiuni in regiune cer Bruxellesului sa combata criza de lichiditati din estul Europei, pentru a fi reluate cat mai repede operatiunile de creditare.
  • Bancile incearca sa convinga autoritatile europene sa-si extinda sprijinul dincolo de granitele Uniunii si sa sprijine si tari precum Serbia sau Ucraina.
  • Institutiile europene au jucat si pana acum un rol important pe pietele central si est-europene atunci cand o parte a statelor din regiune au primit finantare de urgenta de la FMI.
  • Totusi, bancile care opereaza in regiune vor ca UE sa anunte foarte clar in ce masura este dispusa sa acorde sprijin statelor vulnerabile care nu sunt membre ale blocului comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO