Business Internaţional

Raiffeisen pariaza toti banii pe Est

06.04.2005, 20:04 16

Raiffeisen International, filiala din Europa Centrala si de Est a grupului austriac Raiffeisen Zentralbank, previzioneaza o dublare a numarului clientilor din retail in urmatorii doi ani, relateaza Financial Times.
Previziunile sunt determinate de confirmarea listarii la bursa a filialei sale regionale, pentru a se putea extinde in tarile cu rata mare de dezvoltare din Europa Centrala si de Est.
Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, a declarat ca banca este nerabdatoare sa se extinda in Romania, una dintre economiile regionale unde sunt inca active disponibile.
Guvernul roman planuieste vanzarea BCR cat si a CEC-ului, care este si cea mai importanta tinta a grupului austriac, dar momentul finalizarii tranzactiilor este inca incert.
Raiffeisen International poarta discutii si pentru achizitionarea bancii Aval din Ucraina, tranzactie care ar putea transforma filiala bancii austriece in cea mai mare institutie financiara a tarii.
Stepic a identificat posibilitati de crestere si in tari in care oportunitatile de privatizare sunt limitate.
"Cautam continuu oportunitati de preluare si speram sa crestem cu cel putin 30% pe an", a declarat acesta.
Prin listarea la bursa se vor strange pana la un miliard de euro, in functie de pret, aceasta fiind cea mai mare tranzactie de la bursa din Viena din 2000, anul listarii Telekom Austria.
Valoarea actiunilor se va situa intre 27 si 33 de euro, detaliile finale urmand sa fie comunicate pe 25 aprilie.
Raiffeisen International este mult mai interesata de extinderea in sud-estul Europei si in fosta Uniune Sovietica decat in tarile vecine, precum Cehia, Ungaria si Slovacia, unde bancile internationale sunt deja foarte active.
Interesul investitorilor pentru extinderea in regiune a dus la cresteri importante a valorii actiunilor Erste Bank si Bank Austria Creditanstalt, filiala austriaca a grupului german HVB, care au patruns agresiv in regiune. Belgienii de la KCB si UniCredito din Italia au fost foarte activi in Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia pentru a compensa potentialul scazut de dezvoltare a pietelor nationale.
Banca considera acum retail bankingul cea mai importanta directie de dezvoltare datorita cresterii consumului si a cererii pentru produse precum ipotecile si cardurile de credit.
Grupul va urmari si atragerea intreprinderilor mici si mijlocii.
"Suntem institutia bancara cu cea mai mare rata de crestere din regiune", a declarat Stepic.
Raiffeisen International a castigat 1,2 milioane de clienti anul trecut, iar imprumuturile acordate clientilor persoane fizice au crescut cu peste 50%, cu mult peste media de 39% din industrie.
cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO