Business Internaţional

Război rece între Germania şi Ucraina. Cancelarul Merkel boicotează campionatul european de fotbal din Ucraina

Război rece între Germania şi Ucraina. Cancelarul Merkel boicotează campionatul european de fotbal din Ucraina

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

30.04.2012, 15:23 1706

Apariţia în presa din Germania a unor fotografii înfăţişând-o pe fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko întinsă pe un pat, plină de lovituri, a stârnit furie la Berlin: Germania ar putea boicota campionatul european de fotbal din Polonia şi Ucraina care începe la 8 iunie, iar cancelarul Angela Merkel îşi va anula vizita în Ucraina plănuită cu această ocazie, dacă autorităţile de la Kiev nu o eliberează pe Timoşenko, aflată în închisoare unde ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de detenţie pentru deturnare de fonduri, transmite presa germană.

Ucraiana, care a cheltuit nouă miliarde de euro cu modernizarea stadioanelor, a aeroporturilor sau a transportului în vederea campionatului european de fotbal, s-ar putea veda izolată din cauza problemei Timoşenko. De altminteri, preşedinţii Austriei, Cehiei şi Germaniei au anunţat că nu vor participa la un summit din mai al liderilor Europei Centrale de la Ialta, în sudul Ucrainei.

Timoşenko, fost lider al Revoluţiei portocalii din Ucraina din 2003-2004, suferă pentru opoziţia ei faţă de actualul regim al lui Viktor Ianucovici, adversarul politic pe care l-a învins în trecut, dar care a revenit în prim-plan - aceasta este interpretarea pe care cancelariile occidentale o dau condamnării la închisoare a fostului premier.

Situaţia durează de ceva vreme, din 2009 dar, la finele săptămânii trecute, Timoşenko, aflată în greva foamei de peste o săptămână, a apărut într-o fotografie în care i se văd răni pe abdomen, ea susţinând că a fost bruscată şi bătută de gardieni.

Comisia Europeană a reacţionat dur. Comisarul european pentru justiţie Vivianne Reding a anunţat că va boicota campionatul european din Ucraina din motive politice.

Ucraiana susţine că un boicot al Germaniei ar însemna un "Război rece", iar o anchetă ucraineană internă a susţinut că Timoşenko nu ar fi fost agresată, ci s-a lovit singură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO