Business Internaţional

Războiul comercial dintre China şi SUA loveşte în preţurile petrolului, care încep din nou să crească

Războiul comercial dintre China şi SUA loveşte în...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

20.07.2018, 12:17 96

Preţul petrolului a crescut vineri, însă conflictul dintre Statele Unite şi China, preocupările legate de supraproducţie, dar şi temerile privind un război monetar, indică o scădere săptămânală, relatează Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a ajuns vineri la 72,95 de dolari/baril, o creştere de peste 0,5%. Ţiţeiul American WTI a ajuns la valoarea de 68,55 de dolari/baril, o creştere de 0,45%.

Cu toate acestea, ambele valori de referinţă sunt pe cale de a suferi o altă pierdere săptămânală, după ce preţul petrolului a înregistrat scăderi bruşte luni, cotaţia ţiţeiului Brent scăzând cu 3,3%, iar petrolul American WTI cu 1,8%, scrie Reuters.

Scăderea preţurilor a fost influenţată de preocupările legate de supraproducţie, iar tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China au crescut temerile privind posibilele efecte negative asupra economiilor şi cererilor de mărfuri. Cu toate acestea, pieţele şi-au reluat creşterea vineri, în urma mişcărilor Arabiei Saudite de a atenua anumite temeri legate de supraproducţie.

„Pieţele sunt acum îngrijorate, şi nu doar din pricina unui război commercial, ci şi din pricina unui război monetar”, a declarat Stephen Innes, şeful de tranzacţionare de la compania de brokerage Oanda, citat de Reuters.

Preşedintele Donald Trump a criticat, joi seară, decizia Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite de a majora dobânda de politică monetară, avertizând că măsura riscă să afecteze creşterea economică.

Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat postului CNBC, că nu aprobă majorarea dobânzii-cheie, observând însă că a numit „un om foarte bun” în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed), referindu-se la Jerome Powell.

„Nu sunt încântat” de majorarea dobânzii. „Pentru că noi avem creştere economică şi, de fiecare dată când suntem pe creştere, ei majorează din nou dobânzile. Chiar nu sunt bucuros de aceste decizii. Dar, în acelaşi timp, îi las să facă ceea ce cred ei că este cel mai bine. Dar nu îmi place această treabă care afectează ceea ce facem noi”, a precizat Donald Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO