Business Internaţional

Războiul israeliano-palestinian, ziua 2: 313 palestinieni ucişi şi 2.000 au fost răniţi în raidul israelian. Conform unui raport neoficial, aproximativ 750 de israelieni sunt dispăruţi în prezent. Forţele Israeliene de Apărare (IDF) se confruntă în prezent cu militanţii Hamas în opt zone din Israel

Războiul israeliano-palestinian, ziua 2: 313...

Autor: Florin Jipa

07.10.2023, 10:47 2797

Teroriştii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat sâmbătă dimineaţă baraje de rachete asupra sudului şi centrului Israelului, declanşând sirenele în numeroase oraşe, anunţă Times of Israel.

Asediul a început în zorii zilei, în timp ce copiii mergeau la şcoală: «A început operaţiunea „potop al-Aqsa”.

Israelul adună rezervişti pentru luptă, în timp ce soldaţi din Tel Aviv au fost capturaţi.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite şi una a decedat, citează Monitorul Apărării. Sirenele de avertizare „Red Alert” au fost activate în Tel Aviv, la aproximativ 70 de kilometri de Fâşia Gaza, precum şi în Sde Boker, Arad şi Dimona, în sud, de asemenea, la peste 70 de kilometri distanţă. Explozii au fost auzite de locuitorii din aceste zone.

UPDATE 08.10.2023 - 19:42 - Ambasadorul Israelului în SUA: „Suspectăm Iranul în spatele atacului Hamas”

Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, spune că suspectează Iranul ca fiind în spatele atacului Hamas: "Suspectăm mâini iraniene în spatele scenei, după cum ştiţi, Hamas şi Iranul sunt strâns legate. Iranul oferă un sprijin material, finanţând arme pentru Hamas”.

Herzog a declarat în cadrul unei emisiuni CBS: „Noi suspectăm că Iranul este în spate, aşa cum ştiţi, Hamas şi Iranul sunt strâns legate. Iranul furnizează sprijin material, finanţează armele pentru Hamas. Ei sunt legaţi în ceea ce ei numesc „Axul Rezistenţei”, desigur, rezistenţă împotriva Statului Israel. Ei fac parte din aceeaşi coaliţie. Deci, în ceea ce ne priveşte, aceasta este o coaliţie condusă de Iran şi bănuim că Iranul este implicat”.

Ca răspuns la întrebarea dacă Israelul va duce lupta în Iran, Herzog a spus: "Nu voi spune ce anume va face Israelul. Dar voi spune doar că oricine va lovi Israelul, noi vom riposta".

Michael Herzog, ambasadorul israelian în SUA, a declarat că a existat un "element de surpriză" în cazul atacurilor Hamas, dar a precizat că Israelul "va avea suficient timp pentru a investiga după ce vom încheia acest război prin victorie".

UPDATE 08.10.2023 - 19:10 - Israel afirmă că a lovit 800 de ţinte Hamas în Gaza

Opt sute de ţinte Hamas au fost lovite în Gaza, sute de luptători Hamas fiind ucişi, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, potrivit Reuters.Alte zeci de persoane au fost capturate, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Peste 600 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas a lansat sâmbătă ofensiva militară din Fâşia Gaza.

Mişcarea palestiniană a luat "peste 100 de prizonieri", a transmis duminică guvernul israelian.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, a anunţat un bilanţ de 370 de morţi de partea palestiniană, potrivit AFP.

UPDATE 08.10.2023 - 18:50 - Erdogan îndeamnă Israelul şi Hamas să „sprijine pacea”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut un apel, duminică, către Israel şi gruparea teroristă Hamas. Preşedintele Turciei îndeamnă beligeranţii să „sprijine pacea” şi să protejeze civilii, în timp ce conflictul continuă în Gaza şi în împrejurimi, conform Le Figaro.

„Suntem pregătiţi să facem tot ce putem pentru a reduce tensiunile (...). Invităm toţi actorii să sprijine pacea”, a declarat Erdogan, adăugând: „Nu are niciun sens să fie atacaţi civilii”.

Este posibil ca până la 100 de ostatici israelieni, inclusiv femei şi copii, să fi fost luaţi în Gaza de către Hamas, ceea ce complică enorm orice operaţiune militară israeliană de eliberare a acestora, nota The Guardian. Pe fondul imaginilor şocante cu soldaţi şi civili israelieni îngroziţi - unii însângeraţi, alţii cu cagule şi cu mâinile legate - care sunt duşi de militanţii Hamas, locul şi soarta prizonierilor a devenit una dintre cele mai presante probleme pentru armată.

În timp ce un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat doar că un "număr semnificativ" de civili şi soldaţi israelieni sunt ţinuţi ostatici, se crede că acest număr este de ordinul zecilor.

Unele instituţii de presă israeliene au speculat că până la 100 de israelieni au fost luaţi ostatici.

UPDATE 08.10.2023 - 16:20 - Şcolile din Israel vor rămâne închise până cel puţin marţi

Şcolile israeliene din zonele afectate vor fi închise până cel puţin marţi seara, în urma atacurilor organizaţiei extremiste palestiniene Hamas, începute sâmbătă dimineaţă, anunţă The Times of Israel.

Şcolile din sudul oraşului Netania şi nordul Negevului ar putea fi deschise doar dacă există adăposturi şi buncăre.

În acelaşi timp, grupurile de persoane vor fi restricţionate la 10 persoane în aer liber şi 50 de persoane în zonele afectate de război.

Între timp, cabinetul de securitate al Israelului a declarat stare de război în urma atacurilor Hamas, permiţând „paşi militari de anvergură”, a anunţat duminică biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, conform dpa. Biroul lui Netanyahu a precizat că războiul, care a făcut sute de morţi de ambele părţi, urmate de lovituri israeliene ca represalii, a fost „impus Israelului printr-un atac terorist criminal din Gaza”.

UPDATE 08.10.2023 - 15:50 - Bilanţul israelian al morţilor a ajuns la 600

Rapoartele din presa israeliană arată că numărul israelienilor ucişi a ajuns la 600, informează The Guardian.

Printre victime se numără 44 de soldaţi.

De asemenea, peste 2.000 de persoane au fpst rănite.

Cel puţin 313 palestinieni au fost ucişi, inclusiv 20 de copii, ca rezultat al atacurilor, începând de sâmbătă, conform unor date furnizate de autorităţile palestiniene.

Şapte persoane au fost, de asemenea, ucise de armata israeliană în Cisiordania.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a condamnat atacul de sâmbătă şi a declarat pe reţelele de socializare că „Israel se află în stare de război”, dar şi că „vor plăti scump pentru sângele israelian vărsat”.

UPDATE 08.10.2023 - 14:06 - MAE face demersuri pentru repatrierea unui grup de cetăţeni români din Israel, prin Iordania

Ministerul Afacerilor Externe din România face demersuri pentru repatrierea unui grup de cetăţeni români din Statul Israel, prin Iordania. Măsurile sunt dispuse de Celula de Criză de la nivelul MAE.

MAE anunţă că, în coordonare cu Ambasada României la Tel Aviv şi Ambasada României la Amman, gestionează situaţia unui grup de 92 de cetăţeni români ajunşi pe teritoriul Iordaniei din Israel, care au solicitat sprijin pentru repatriere în contextul deteriorării situaţiei de securitate din statul Israel şi Fâşia Gaza.

Celula de Criză MAE şi Ambasada României la Amman fac demersuri pentru identificarea unor posibilităţi optime de repatriere pentru aceştia prin curse operate de diferite companii aeriene care au zboruri către România.

Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Centralei MAE se va deplasa la Tel Aviv pentru a sprijini activitatea Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de reprezentare al României la Ramallah.

Cetăţenii români se pot adresa Ambasadei României la Amman şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, precizează MAE.

UPDATE 08.10.2023 - 13:30 - Papa Francisc solicită încetarea violenţei în Israel

Papa Francisc a transmis duminică un mesaj public prin care solicită încetarea violenţei în Israel, potrivit Sky News.

Papa a mai spus că terorismul şi războiul nu oferă soluţii la problemele adânc înrădăcinate din regiune.

Hamas a început atacul în zorii zilei de sâmbătă cu un baraj uriaş de rachete în sudul Israelului, oferind acoperire unei infiltrări fără precedent, pe mai multe fronturi, a luptătorilor din Gaza.

Luptătorii Hamas au ucis numeroşi israelieni în confruntările din cursul zilei şi au fugit înapoi în Gaza cu zeci de ostatici. Sute de locuitori din Gaza au fost ucişi atunci când Israelul a răspuns cu lovituri aeriene.

UPDATE 08.10.2023 - 13:09 - Ministerul de Externe al Israelului: doi turişti israelieni au fost împuşcaţi mortal în Egipt

Doi turişti israelieni şi ghidul lor egiptean au fost ucişi prin împuşcare, a anunţat duminică ministerul de Externe al Israelului. Se pare că cei trei au fost împuşcaţi de un poliţist, potrivit Sky News.

Trei persoane au fost ucise după ce un poliţist egiptean a deschis focul în oraşul Alexandria.

Ministerul de externe al Israelului a confirmat faptul că victimele sunt doi turişti israelieni şi ghidul lor egiptean.

O altă persoană a fost rănită în timpul incidentului, a indicat o sursă.

UPDATE 08.10.2023 - 13:09 - Întâlnire de urgenţă în Israel, în timp ce palestinienii solicită o reuniune a Ligii Arabe

Liderii politici din Israel s-au reunit duminică într-o şedinţă de urgenţă, în timp ce palestinienii solicită o reuniune a Ligii Arabe, potrivit Sky News.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu face o evaluare a securităţii la sediul Armatei Israeliene (IDF) din Tel Aviv, au anunţat reprezentanţii biroului său. La întâlnire participă mai mulţi miniştri şi înalţi oficiali.

Partea palestiniană a solicitat o întâlnire de urgenţă a Ligii Arabe, anunţă Sky News. Liga are 22 de membri, inclusiv Egipt, Irak şi Arabia Saudită.

Cererea vine ca urmare a „agresiunii brutale şi continue israeliene împotriva poporului palestinian”, scrie site-ul WAFA care-l citează pe ambasadorul Ligii Arabe, Muhannad Al Aklouk.

UPDATE 08.10.2023 - 11:42 - Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre criza din Israel: Suntem gata să oferim întregul sprijin medical de care este nevoie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis un mesaj de sprijin pentru israelieni. Suntem gata să oferim întregul sprijin medical de care este nevoie, a spus Rafila. 

Oferta privind ajutorul României a fost transmis ambasadorului statului Israel.

„Tragedia care se întâmplă în aceste zile în Israel m-a tulburat profund. Sunt alături de victimele nevinovate şi de familiile lor, ca om, ca medic şi ca ministru al Sănătăţii. Suntem gata să oferim întregul sprijin medical de care este nevoie şi am comunicat acest lucru domnului Azar Reuven, Ambasadorul statului Israel în România. Problemele politice se pot rezolva doar prin dialog, iar folosirea terorii împotriva populaţiei civile este inacceptabilă. Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut rudele şi prietenii în aceste evenimente dramatice”, a comunicat Rafila, pe Facebook.

Statul Israel a fost atacat sâmbătă. Hamas a început atacul în zorii zilei cu un baraj uriaş de rachete în sudul Israelului, oferind acoperire unei infiltrări fără precedent, pe mai multe fronturi, a luptătorilor din Gaza.

Luptătorii Hamas au ucis cel puţin 250 de israelieni în confruntările din cursul zilei şi au fugit înapoi în Gaza cu zeci de ostatici. Peste 230 de locuitori din Gaza au fost ucişi atunci când Israelul a răspuns cu lovituri aeriene.

UPDATE 08.10.2023 - 11:22 - Ministerul Turismului din Israel: aproape 130.000 de turişti străini se află în ţară

Ministerul Turismului din Israel anunţă că aproape 130.000 de turişti străini se află în ţară şi că niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor.

În prezent, aproape 130.000 de turişti străini se află în Israel şi niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor, anunţă Ministerul Turismului din Israel.

Aeroportul Ben Gurion este deschis şi funcţionează, dar punctul de trecere al frontierei Allenby Bridge (trecerea terestră din Iordania în Israel) va fi închis pentru următoarele 24 de ore. Toate celelalte puncte de trecere ale frontierei terestre sunt deschise, mai anunţă Ministerul Turismului.

Ministerul Turismului din Israel anunţă că „se ocupă să monitorizeze situaţia şi comunică toate actualizările companiilor de turism şi companiilor aeriene şi se angajează să se asigure că toţi turiştii care vizitează Israelul sunt în siguranţă şi sunt informaţi”.

UPDATE 08.10.2023 - 07:52 - Lupte violente între forţele israeliene şi Hamas. Sute de persoane au fost ucise

Lupte violente în care sunt implicate forţe israeliene şi membri Hamas au loc duminică. De asemenea, Israelul a lovit o zonă din Liban de unde s-a tras spre un obiectiv militar israelian. Sute de persoane au fost ucise în timpul confruntărilor.

Armata israeliană a anunţat că loveşte o zonă din Liban de unde s-au tras focuri de armă către Israel. Proiectilele lansate din Liban au lovit un post militar israelian aflat pe o fâşie de teren numită Shebaa Farms, au declarat trei surse de securitate israeliene.
 

Forţele israeliene s-au confruntat duminică cu bărbaţi înarmaţi ai grupării palestiniene Hamas, la 24 de ore după ce militanţii au lansat un atac surpriză asupra Israelului în care au fost ucise aproape 500 de persoane, în cea mai sângeroasă zi din Israel din ultimii 50 de ani, potrivit Sky News. Trupele israeliene s-au luptat cu atacatorii Hamas pe parcursul nopţii în mai multe zone din sudul Israelului. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus pe reţelele de socializare că situaţia nu era pe deplin sub control.

Luptătorii Hamas şi-au început atacul în zorii zilei de sâmbătă cu un baraj uriaş de rachete în sudul Israelului, oferind acoperire unei infiltrări fără precedent, pe mai multe fronturi, a luptătorilor din Gaza.

Luptătorii Hamas au ucis cel puţin 250 de israelieni în confruntările din cursul zilei şi au fugit înapoi în Gaza cu zeci de ostatici. Peste 230 de locuitori din Gaza au fost ucişi atunci când Israelul a răspuns cu lovituri aeriene.

UPDATE 08.10.2023 - 07:10 Premierul israelian avertizează populaţia să părăsească Gaza: o parte va fi transformată în ruine

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis mesajul prin intermediul aplicaţiei X. El a reluat şi remarcile anterioare privind răzbunarea împotriva Hamas în urma incursiunii de sâmbătă dimineaţă.

„Vom fi victorioşi în acest război, în ciuda unui preţ insuportabil. Aceasta este o zi foarte dificilă pentru noi toţi", a explicat Benjamin Netanyahu, potrivit Sky News.

Netanyahu a mai spus că „toate locurile în care Hamas este desfăşurată, se ascunde şi operează, vor fi transformate în dărâmături”.

„Le spun locuitorilor din Gaza: Plecaţi acum, pentru că vom acţiona în forţă peste tot", a transmis premierul.

Netanyahu a mai anunţat că soldaţii israelieni „îi elimină în prezent pe terorişti din ultimele comunităţi" şi „restabilesc controlul".

UPDATE 08.10.2023 - 07:01 MAE: două curse Tarom au luat din Israel 346 cetăţeni români şi străini

MAE anunţă că „în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, în noaptea zilei de 7/8 octombrie 2023, 346 cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Statul Israel, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM (189 prin intermediul primei curse, respectiv 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor)”.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.

Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune.

UPDATE 20:56 - ANAT: 900 de turişti şi călători români sunt astăzi în Israel

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism anunţă că 900 de turişti şi călători români sunt în prezent în Israel. Asociaţia oferă o serie de recomandări românilor.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) anunţă că „monitorizează cu atenţie şi preocupare situaţia din sudul Israelului, unde au avut loc atacuri ale grupării Hamas. În prezent, regiunea se confruntă cu o situaţie puternic conflictuală, iar siguranţa turiştilor reprezintă prioritatea noastră principală. În Israel a fost decretată stare de urgenţă, iar Ministerul israelian al Turismului recomandă evitarea tururilor în toată ţara. Pasagerilor care sosesc prin intermediul croazierelor li se recomandă să rămână pe nave, iar tuturor celorlalţi turişti, să stea în hotelurile lor”.

ANAT a emis o serie de recomandări pentru turişti şi agenţiile de turism.

„La ora actuală, în Israel se află circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, foarte puţini fiind veniţi pentru alte tipuri de pachete turistice. Dorim să informăm că, în principiu, turiştii aflaţi în Israel nu au raportat probleme majore, niciun turist român nu este rănit iar autorităţile locale fac eforturi susţinute pentru a asigura protecţia cetăţenilor străini. Cu toate acestea, din cauza evoluţiei incerte a situaţiei în sudul Israelului, recomandăm ferm tuturor agenţiilor de turism să suspende trimiterea de turişti în această zonă în săptămânile următoare, până la stabilizarea situaţiei. De asemenea, recomandăm agenţiilor de turism şi turiştilor să urmărească cu atenţie evoluţia şi informările care vin de la ANAT, de la Ministerul Afacerilor Externe şi de pe alte canale oficiale şi să decidă cu prudenţă în favoarea turiştilor. Din informaţiile pe care le deţinem, compania aeriană naţională TAROM a anulat următoarele trei curse către Israel”, a anunţat ANAT.

Asociaţia mai anunţă că va continua să monitorizeze situaţia.

„ANAT îşi manifestă solidaritatea şi compasiunea cu populatia civilă care suferă intens în aceste zile. Israel este o destinaţie preferată de către români, dar şi o importantă ţară emitentă pentru România. Încurajăm agenţiile de turism să păstreze calmul şi să ţină legătura cu clienţii lor, oferindu-le informaţii actualizate şi asistenţă în caz de nevoie. De asemenea, recomandăm agenţiilor să menţină contactul cu partenerii lor locali şi cu autorităţile române de la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi mereu la curent cu ultimele informaţii şi recomandări. Securitatea şi siguranţa turiştilor reprezintă principala noastră preocupare, iar ANAT va continua să urmărească cu atenţie evoluţia situaţiei şi să ofere suport agenţiilor de turism şi turiştilor în această perioadă”, a precizat ANAT.

Anterior, recomandări pentru românii din Israel a oferit şi MAE.

UPDATE 20:46 - Hamas: oraşul Tel Aviv, atacat cu 150 de rachete ca răspuns la un atac al israelienilor în Gaza

Hamas a lansat 150 de rachete spre Tel Aviv, au anunţat sâmbătă seara reprezentanţii grupării. Ei au explicat că este vorba despre răspunsul Hamas la un atac aerian al israelienilor, potrivit Sky News.

Brigăzile Izz as-Din al-Qassam au anunţat că atacul a fost lansat ca răspuns la bombardarea unei clădiri rezidenţiale.

„Ca răspuns la bombardarea turnului rezidenţial din centrul oraşului Gaza... Brigăzile Al-Qassam dirijează acum un atac major cu 150 de rachete spre Tel Aviv", scrie în mesajul publicat pe Telegram.

Sursa menţionată nu a oferit alte detalii.

Anterior, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunţat că Israelul loveşte din aer ţinte din Gaza şi a avertizat că operaţiunile terestre sunt iminente.

UPDATE 20:25 - Sursă locală: cel puţin 150 de israelieni au fost ucişi 

Cel puţin 150 de israelieni au fost ucişi de când Hamas a lansat atacul asupra Israelului, a anunţat presa locală citată de Sky News. 

Această cifră creşte brusc numărul victimelor, în comparaţie cu cele 100 de decese raportate anterior de medicii israelieni.

De asemenea, noul bilanţ care nu este confirmat de autorităţi arată că aproximativ 1.100 de persoane au fost rănite. Anterior a fost anunţat un total de 985 de răniţi.

Oficialii din Fâşia Gaza au declarat că 198 de palestinieni au murit în urma loviturilor aeriene israeliene. Cel puţin 1.610 palestinieni au fost răniţi, au adăugat aceştia.

UPDATE 20:18 - Israelul nu va mai furniza energie electrică în Fâşia Gaza

Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a semnat un ordin care obligă compania de electricitate a ţării să nu mai furnizează energie electrică în Fâşia Gaza, potrivit Sky News.

Anunţul a fost făcut pe platforma X

„Am semnat ordinul prin care am instruit compania de electricitate să oprească furnizarea de electricitate către Fâşia Gaza. Ceea ce a fost, nu va mai fi", a anunţat Israel Katz.

El nu a oferit detalii despre decizie.

În paralel continuă luptele din oraşele israeliene, unde s-au infiltrat militanţii Hamas, dar şi bombardamentele din Fâşia Gaza. Avioanele israeliene au bombardat casa şefului Hamas din Gaza, au anunţat reprezentanţii grupării.

Casa lui Yehya Al-Sinwar se află în Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza. Sursa a precizat că nu au fost victime în urma acestui atac.

UPDATE 18:37 - Oficiali din Israel: 70 de israelieni au fost ucişi, 985 au fost răniţi

Autorităţile din Israel au prezentat noi informaţii despre urmările atacului Hamas anunţând că 70 de israelieni au fost ucişi şi 985 au fost răniţi.

Numărul oficial al israelienilor care au fost ucişi sâmbătă în timpul atacului Hamas a crescut de la 40 la 70, au anunţat serviciile de urgenţă din Israel, citate de Sky News.

De asemenea, cel puţin 985 de israelieni au fost răniţi în urma atacului, a anunţat şi Ministerul Sănătăţii din Israel.

„Din acest moment, există 985 de răniţi care au fost evacuaţi către spitale", a anunţat ministerul pe Telegram.

„Răniţii sunt evacuaţi în mod activ cu ambulanţe, vehicule de terapie intensivă mobilă şi elicoptere către diferite spitale", au mai comunicat israelienii.

Ca represalii la incursiune, forţele aeriene israeliene au anunţat că zeci de avioane de luptă au lovit o serie de unităţi militare şi centre de comandă operaţionale ale Hamas în Fâşia Gaza. 198 de palestinieni au murit în urma loviturilor aeriene israeliene din Fâşia Gaza, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din zona menţionată, potrivit Sky News. Oficialii au adăugat că cel puţin 1.610 persoane au fost rănite în urma atacurilor.

UPDATE 19:10 - Israel. Lupte se dau în 22 de localităţi din sudul ţării

Luptele continuă în 22 de locuri din sudul Israelului, la peste 12 ore de la atacul iniţial al Hamas, a anunţat armata.

„Nu există nicio comunitate din sudul Israelului în care să nu avem forţe", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.

Israelul a recăpătat controlul în unele comunităţi. Armata efectuează ample verificări pentru a se asigura că zonele sunt sigure, a adăugat Daniel Hagari.

El a confirmat că sunt în curs situaţii de luare de ostatici în oraşelr Ofakim şi Beeri.

„Există forţe speciale cu comandanţi de rang înalt şi au loc lupte cu focuri reale", a precizat contraamiralul Hagari.

De asemenea, contraamiralul a avertizat că Israelul loveşte din aer ţinte din Gaza şi că operaţiunile terestre sunt iminente.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, ucigând cel puţin 70 de persoane şi rănind aproape o mie. Numeroase victime sunt şi în Fâşia Gaza. 198 de palestinieni au murit în urma loviturilor aeriene israeliene, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din zona menţionată, potrivit Sky News. Oficialii au adăugat că cel puţin 1.610 persoane au fost rănite în urma atacurilor.

UPDATE 18:01 - Reuniune de urgenţă a ONU după atacul asupra Israelului 

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU va fi convocată în urma celui mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, a anunţat ministerul de Externe al Braziliei, potrivit Sky News. 

Brazilia, care luna aceasta a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, a condamnat atacurile într-o declaraţie publică şi şi-a exprimat solidaritatea cu poporul israelian. De asemenea, Brazilia a reafirmat angajamentul faţă de „soluţia celor două state", cu Palestina şi Israelul coexistând în cadrul unor graniţe convenite de comun acord şi recunoscute la nivel internaţional.

„Guvernul brazilian reiterează faptul că nu există nicio justificare pentru a recurge la violenţă, în special împotriva civililor, şi îndeamnă toate părţile să dea dovadă de maximă reţinere pentru a preveni o escaladare a situaţiei. Simpla gestionare a conflictului nu este o alternativă viabilă pentru abordarea problemei israeliano-palestiniene, iar reluarea negocierilor de pace este o chestiune urgentă ", a transmis ministerul de Externe din Brazilia.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, ucigând cel puţin 40 de persoane şi rănind alte sute.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să riposteze, declarând că ţara sa se află în război. Ca represalii la incursiune, forţele aeriene israeliene au anunţat că zeci de avioane de luptă au lovit o serie de unităţi militare şi centre de comandă operaţionale ale Hamas în Fâşia Gaza.

198 de palestinieni au murit în urma loviturilor aeriene israeliene din Fâşia Gaza, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din zona menţionată, potrivit Sky News. Oficialii au adăugat că cel puţin 1.610 persoane au fost rănite în urma atacurilor.

UPDATE 16:56 - Creşte numărul victimelor din Israel. Zeci de oameni au murit, sute sunt răniţi

Cel puţin 40 de israelieni fost ucişi şi aproximativ 740 au fost răniţi, a anunţat canalul local de ştiri N12. Majoritatea răniţilor sunt trataţi în spitale locale şi cel puţin 77 sunt în stare critică.

Sâmbătă dimineaţa, în mai multe oraşe israeliene au fost văzute coloane mari de fum negru. Sirenele de raid aerian au răsunat în sudul şi centrul Israelului, iar în oraşele Tel Aviv, Ashkelon, Yavne şi Kfar Aviv au avut loc explozii.

Ministrul israelian al apărării a declarat că Hamas a „lansat un război" şi că trupele sale „luptă împotriva inamicului în mai multe locuri". Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat prin intermediul unui comunicat că „suntem în război şi vom câştiga, inamicul nostru va plăti un preţ pe care nu l-a cunoscut niciodată".

Ca represalii la incursiune, forţele aeriene israeliene au confirmat că zeci de avioane de luptă ale Israelului (FDI) au lovit o serie de unităţi militare şi centre de comandă operaţionale ale Hamas în Fâşia Gaza.

198 de palestinieni au murit în urma loviturilor aeriene israeliene din Fâşia Gaza, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din zona menţionată, potrivit Sky News. Oficialii au adăugat că cel puţin 1.610 persoane au fost rănite în urma atacurilor.

Aproximativ 50 de ostatici israelieni sunt deţinuţi de Hamas în apropierea graniţei cu Gaza, a anunţat canalul de ştiri israelian N12. Se pare că ostaticii se află la Be'eri, în nord-vestul deşertului Negev.

UPDATE 16:41 - Atenţionare de călătorie în Israel. MAE ridică nivelul de alertă pe fondul evoluţiilor de securitate

Autorităţile române au emis o nouă avertizare de călătorie în Israel şi astfel au ridicat nivelul de alertă pe fondul evoluţiilor de securitate.

MAE anunţă că „în dimineaţa zilei s-a publicat declaraţia oficială a acestui stat privind mobilizarea de luptă a armatei israeliene, începând cu data de 7 octombrie 2023 şi, ţinând cont de ultimul anunţ al MAE privind ridicarea nivelului de alertă pentru Statul Israel MAE recomandă următoarele: cetăţenilor români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel li se recomandă să îşi reevalueze decizia de a călători, iar celor care se află deja pe teritoriul acestui stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va impune, să părăsească această ţară”.

Totodată, din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată la nivelul MAE Celula de Criză, care este în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv şi Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, precum şi cu Delegaţia UE din Israel, şi monitorizează atent situaţia din teren în vederea oferirii de sprijin cetăţenilor români care solicită asistenţă consulară.

MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa.

În Statul Israel şi Fâşia Gaza au avut loc evoluţii de securitate, pe parcursul nopţii de 6 spre 7 octombrie 2023, când a fost lansat un număr mare de rachete din Fâşia Gaza către Statul Israel şi au avut loc şi infiltrări ale unor militanţi la sol. Acestea atacuri s-au soldat cu victime. Operaţiuni ale forţelor armate israeliene se derulează în perimetrul Fâşiei Gaza şi în regiunile adiacente din Statul Israel.

UPDATE 13:42 - Ciolacu: Sunt 790 de pelerini români în Israel. Căutăm soluţii să-i aducem acasă

Sunt 790 de pelerini români în acest moment în Israel, spune premierul Marcel Ciolacu. Alături de ministrul de Externe, acesta caută soluţii să-i aducă acasă.

„Împreună cu doamna ministru de Externe căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel”, a spus, sâmbătă, Ciolacu, întrebat dacă vreun român din Israel a cerut ajutorul autorităţilor române.

Deocamdată, spune premierul, s-a dat o avertizare de stare de război: „vom vedea evoluează lucrurile”.

Prim-ministrul a precizat că nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict.

Întrebat despre situaţia din Mioveni, unde PSD Argeş a decis excluderea din partid a primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, după ce acesta a fost ridicat de DNA, acuzat că a luat bani pentru angajarea unei doctoriţe la spital, Ciolacu a precizat că nu a fost amânată, sâmbătă, vreo decizie.

„Printre cei 790 de români este şi domnul preşedinte Mînzînă (Ion Mînzînă, preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Argeş - n.r.) în Israel şi este normal să aşteptăm să vină acasă, pentru că este o organizaţie în cadrul organizaţiei judeţene Argeş şi nu pot lua o decizie în lipsa preşedintui”, a spus Ciolacu.

Întrebat, mai departe, cum a văzut mesajul de susţinere de la Mioveni, după ce a transmis că nu se mai acceptă corupţi în PSD, Ciolacu a răspuns: „Un moment de emoţie. Şi am văzut cu toţii că au depăşit şi acest moment după decizia magistraţilor de arestare pe 30 de zile”.

PSD Mioveni îşi exprimase „susţinerea totală” faţă de primarul Ion Georgescu, considerând decizia de excludere a acestuia din partid „pripită şi fără fundament”.

UPDATE 13:12 - Alertă de călătorie. MAE le cere românilor care vor să plece în Israel să îşi reprogrameze călătoria

MAE atenţionează românii care intenţionează să călătorească în Israel să îşi reprogrameze călătoria.

Având în vedere evenimentele recente care au constat în lansarea unui număr mare de rachete din Fâşia Gaza către teritoriul statului Israel şi declaraţia oficială a acestui stat privind mobilizare de lupta a armatei israeliene, Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, părăsirea ţării.

Totodată, MAE atenţionează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Israel să îşi reprogrameze călătoria.

Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://telaviv.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro - rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, transmite ministerul.

UPDATE 12:59 - Cel puţin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas, susţine Magenul David Adom. Peste 70 de persoane sunt rănite grav. De asemenea, preşedintele consiliului regional Shaar ha-Negev a fost ucis într-un schimb de focuri. 

Serviciul de urgenţă Magen David Adom spune că cel puţin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas. Există peste 70 de persoane grav rănite, potrivit unui purtător de cuvânt.

Celulele teroriste ale grupării din Gaza s-au infiltrat în mai multe comunităţi din sudul ţării.

Se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, notează Times of Israel.

De asemenea, preşedintele consiliului regional Shaar ha-Negev, Ofir Liebstein, a fost ucis în timpul luptelor cu teroriştii Hamas sâmbătă dimineaţă, conform autorităţilor locale.

"Ofir a fost ucis când a mers să apere un oraş în timpul atacului terorist", precizează consiliul.

Adjunctul şefului consiliului, Yossi Keren, îi ţine în prezent locul.

Times of Israel notează şi că Hamas publică imagini care arată cum membrii săi capturează mai mulţi soldaţi israelieni în timpul unui atac asupra unei baze militare de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Alte clipuri care circulă online pretind că arată civili israelieni luaţi ostatici de grupul terorist.

UPDATE Atacul efectuat cu 5.000 de rachete, revendicat de Hamas

Mohammed Deif, liderul aripii militare Hamas din Gaza, a declarat că „5.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului sâmbătă dimineaţa pentru a începe Operaţiunea Furtuna Al-Aqsa”. Israelul a raportat şi o infiltrare din Gaza. Deif, care apare rar în public, a vorbit într-un mesaj video

UPDATE Operaţiune militară împotriva Israelului

Armata israeliană raportează apoi pătrunderea „un număr nespecificat de soldaţi” la graniţe, în timp ce Hamas declară că a început o nouă operaţiune militară împotriva Israelului. Ieri, zeci de mii de susţinători ai Jihadului Islamic s-au adunat pe străzile din Gaza pentru a sărbători aniversarea înfiinţării mişcării.

UPDATE Armata Israelului „este gata de război”

Între timp, armata israeliană spune că este „gata de război” şi loveşte ţinte în Fâşia Gaza, în timp ce sirenele raidului aerian sună în Ierusalim. Sunetele a cel puţin trei explozii s-au auzit în timp ce Israelul desfăşura apărare antirachetă. Atacul asupra Ierusalimului este considerat o escaladare gravă de către Israel.

Citiţi continuarea pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO