Business Internaţional

Reconstrucţia Ucrainei: cei mai mulţi aşteaptă sfârşitul războiului, reforme anticorupţie şi antibirocraţie şi condiţii favorabile. Cei mai curajoşi, companii din Turcia şi Germania, produc deja şi fac bani acolo. A lor va fi economia postbelică

Cea mai mare dintre companiile turceşti prezente în Ucraina, Onur Group, repară poduri aruncate în aer, precum cel de la Irpin, de la periferia Kievului. În echipă cu Samsung C&T din Coreea de Sud, Onur construieşte şi spitale mobile în Ucraina. Compania vrea ca în cele din urmă să preia amenajarea Aeroportului Internaţional Dnipro şi unele proiecte de autostrăzi. „Avem peste 4.000 de utilaje aici şi angajamente faţă de Ucraina şi nu ne-am gândit niciodată să o abandonăm“, a declarat Emre Karaahmetoglu, coordonatorul general al Onur în Ucraina. Cea mai presantă provocare este să găsească muncitori.

Cea mai mare dintre companiile turceşti prezente în Ucraina, Onur Group, repară poduri aruncate în aer, precum cel de la Irpin, de la periferia Kievului. În echipă cu Samsung C&T din Coreea de Sud, Onur construieşte şi spitale mobile în Ucraina. Compania vrea ca în cele din urmă să preia amenajarea Aeroportului Internaţional Dnipro şi unele proiecte de autostrăzi. „Avem peste 4.000 de utilaje aici şi angajamente faţă de Ucraina şi nu ne-am gândit niciodată să o abandonăm“, a declarat Emre Karaahmetoglu, coordonatorul general al Onur în Ucraina. Cea mai presantă provocare este să găsească muncitori.

Autor: Bogdan Cojocaru

24.03.2024, 15:41 688

Eforturile de reconstrucţie a Ucrainei, o ţară mare cu o eco­no­mie mică şi amputată de război, dar cu un număr de consumatori pe care nicio companie de bunuri de consum sau servicii nu l-ar ignora în vremuri de pace, se desfăşoară lent. Intenţii şi planuri sunt. Însă puţine se concretizează, iar unele vin de unde nici nu te-aştepţi.

Executivii a 27% dintre companiile polo­neze spun că ar vrea să participe la recon­strucţia Ucrainei. Cele mai multe dintre firme sunt din sec­torul construcţiilor, potrivit unui sondaj rea­lizat în februarie de Institutul Economic Polo­nez. Companiile care înainte de război făceau afaceri în Ucraina spun că nu au renunţat şi nu au plecat de pe această piaţă, deşi se plâng de condiţii mai grele şi de corupţie.

Exporturile Poloniei în Ucraina sunt la nive­luri record. Organizaţiile de business po­loneze şi autorităţile de la Varşovia pre­gătesc tere­nul pentru viitorul val prin discuţii cu partenerii ucrai­neni şi presiuni pentru schim­bări, inclusiv le­gisla­tive. Între timp, ucrai­ne­nii au înfiinţat 45.000 de firme în Polonia doar în ultimul an, susţinând economia locală. Acestea pot fi considerate angajatori şi investitori noi, după cum arată postul public de televiziune al Poloniei.

Cele mai multe din noile firme au opera­ţiuni în sectoarele construcţii, servicii şi IT. Cele mai multe sunt conduse de femei. Din totalul de companii înfiinţate în Polonia între ianuarie 2022 şi decembrie 2023, o zecime au patroni ucraineni. De peste mări şi ţări, con­ştient de miza pe care o va reprezenta Ucraina după ce războiul pornit contra ei de Rusia se va fi terminat, guvernul japonez îşi mobilizează companiile mari, anunţând în acelaşi timp un nou pachet de ajutor, de 4,2 miliar­de de euro, arată Le Monde. Legea japoneză interzice exportul de arme, dar permite ajutorul economic.

Reconstrucţia Ucrainei, estimată pentru nivelul actual de distrugere la 453 mili­arde de euro de către Banca Mondială, atrage mult in­te­res. Pentru Tokyo, contribuţia la aceste efor­turi „reprezintă nu doar investiţii în viitorul ţării, dar şi în viitorul Japoniei şi al lumii întregi“, a declarat premierul nipon Fumio Kishida. Japonia este şi ea în conflict cu Rusia, dar unul rece. Guvernul Cehiei, o ţară care face eforturi pentru înarmarea Ucrainei şi care este în conflict diplomatic cu China, face eforturi pentru a atrage Taiwanul în planurile de re­construcţie pentru societatea şi economia ucraineană. Deocamdată Taiwanul, asupra căruia Beijingul are pretenţii teritoriale, trimite în Ucraina ajutoare umanitare.

Războiul continuă şi pacea pare departe, iar pagubele economice suferite de Ucraina cresc. Banca Europeană pentru Investiţii esti­mea­ză la 1.000 de miliarde de dolari capitalul public şi privat care va fi necesar pentru recon­strucţia economică a ţări. Ajustată la inflaţie, valoarea este de peste cinci ori mai mare decât Planul Marshall finanţat de SUA pentru re­clădirea industriei europene după înfrângerea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, notează Bloomberg. Pentru cei curajoşi, Ucraina reprezintă cea mai mare oportunitate de investiţii de după sfârşitul ultimei confla­gra­ţii mondiale. Printre cei mai curajoşi se numără companii din Turcia şi Germania. Acestea fac bani acum reconstruind Ucraina.

Firmele turceşti refac poduri şi drumuri, oferind în acelaşi timp generatoare de energie şi spitale mobile, sperând să aibă un avantaj atunci când concurenţa pentru contractele mari va începe. „Toată lumea îşi construieşte cer­cul“, spune reprezentantul în Ucraina al unui producător turc de generatoare. „Vreau să fiu în centru, printre oamenii care au fost aici dinainte – şi să cunosc pe toată lumea.“

Con­tractorii din construcţii turci au finalizat 70 de proiecte în Ucraina în cei doi ani de război. Sunt lucrări care valorează aproximativ 1 mili­ard de dolari, a declarat ministrul turc al Comerţului Omer Bolat.

Cea mai mare dintre companii, Onur Group, repară poduri aruncate în aer, precum cel de la Irpin, de la periferia Kievului. În echipă cu Samsung C&T Corp din Coreea de Sud, Onur Group construieşte şi spitale mobile în Ucraina. Compania vrea ca în cele din urmă să preia amenajarea Aeroportului Internaţional Dnipro şi unele proiecte de autostrăzi. „Avem peste 4.000 de utilaje aici şi angajamente faţă de Ucraina şi nu ne-am gândit niciodată să o abandonăm“, a declarat Emre Karaahmetoglu, coordonatorul general al Onur în Ucraina. Cea mai presantă provocare este să găsească muncitori. Bărbaţii ucraineni luptă pe front, sunt pregătiţi pentru luptă sau îşi aşteaptă rândul. Deşi concurenţa pentru contracte va fi uriaşă, companiile turceşti speră că experienţa lor în a lucra în ţări lovite de conflicte sau de corupţie le va oferi un avantaj.

Dogus Construction cu sediul la Istanbul, cu activităţi în Ucraina de ani de zile, reconstruieşte trei poduri cu sprijinul Marii Britanii şi se aşteaptă la contracte în valoare de „câteva miliarde de dolari“ în cadrul efortului de reconstrucţie.

Companiile germane şi austriece planifică şi ele proiecte în infrastructură şi apărare. Cele germane merg pe drumul deschis de guvernul de la Berlin, care sprijină Ucraina inclusiv militar. Producătorul de armament Rheinmetall a anunţat luna trecută planuri de a înfiinţa o companie în Ucraina pentru a produce muniţie de artilerie de 155 mm, atât de necesară armatei ucrainene.

Producătorul de materiale de construcţii Fixit construieşte o fabrică în vestul Ucrainei de anul trecut, în timp ce colosul din industria agro-chimică Bayer a anunţat investiţii în producţia de seminţe.

Waagner-Biro Bridge Systems, o companie austriacă care realizează pasaje modulare din oţel ce pot fi întinse peste râuri şi văi, a început deja producţia într-o fabrică din vestul Ucrainei. CEO-ul de la Waagner-Biro, Richard Kerschbaumer, spune că „va fi mult de muncă timp de decenii“.

Danemarca a donat 120 de milioane de euro pentru reconstruirea centrului de construcţii navale din Mykolaiv.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO