Business Internaţional

Recrutarea la Harvard sau cum e sa dai interviuri cu bancherii de pe Wall Street

30.05.2008, 12:35 18

"Reprezentantii marilor companii vin in fiecare an in campus in numar foarte mare. Spre exemplu, vine presedintele de la Merrill Lynch sau vicepresedintele de la Goldman Sachs. Interesul este foarte mare fata de Harvard, mai ales pentru ca marile companii nu aduc doi tineri de 20-30 de ani de la resurse umane care sa faca interviuri. Sefii se implica in mod activ in a-si gasi viitori angajati", explica Alexandru Manaila, intervievatorul Harvard pentru Romania, care este si licentiat in economie la Harvard College.
Potrivit lui Manaila, salariile celor angajati dupa absolvire variaza foarte mult in functie de bonus. "Baza este in general 60.000 de dolari pe an (5.000 de dolari pe luna - n.r.) la orice firma de consultanta sau banca de investitii, iar bonusul variaza intre 30.000 la 100.000 de dolari in cazul celor mai buni", spune el.
Manaila a avut interviuri cu presedintele companiei la care urma sa se angajeze, cu vicepresedintele si cu oameni care aveau pozitii junior. Interviurile s-au desfasurat in doua runde. "Pentru mine a fost o experienta extraordinara si nu cred ca acest lucru se intampla in orice facultate, nici in America, nici in Europa", este de parere Manaila.
El a explicat ca interviul este de tip studiu de caz, pentru ca trebuie sa rezolvi o problema cu care se confrunta compania angajatoare.
"Cazul meu a fost chiar un client pe care il avea compania pentru care am si lucrat dupa angajare. Asadar, m-au intrebat cum as rezolva eu problema. In jumatate de ora trebuie sa gasesti solutia si au existat sapte interviuri de cate jumatate de ora", spune Alexandru Manaila.
De obicei, o firma care recruteaza din cadrul Harvard primeste 300 de CV-uri, din care selecteaza in jur de 10%, adica 30 de persoane. Acestea trec prin mai multe runde de interviuri, ramand in final numai cinci-sapte candidati.
"Candidatii alesi zburau cu avionul la sapte dimineata la New York intr-o sambata, aveau mai multe interviuri si seara zburau inapoi la Boston. Din cei sapte candidati ramaneau numai doi. Eu am fost unul dintre ei cand a avut loc procesul de recrutare", explica Manaila, care pe durata celor 4 ani de studiu a primit o bursa in valoare de 45.000 de dolari pe an.
In opinia sa, nu este de ajuns sa ai o diploma la Harvard pentru a fi angajat intr-o mare companie si acest lucru pentru ca numai un anumit procent dintre absolventi erau alesi. Cele mai importante criterii pe care le ia compania in momentul in care decide sa te angajeze sunt joburile de vara, notele, cursurile la care au participat. "Eu am lucrat pentru o banca de investitii in vara dintre anii trei si patru si m-a ajutat foarte mult pentru a obtine mai apoi o oferta de job full-time", explica fostul absolvent. Mai mult, el spune ca studentii care nu vor un job foarte solicitant se pot angaja in campus unde pot castiga intre 6.000 si 7.000 de dolari pe an.
Cei mai multi dintre romanii de la Harvard, aproape 40 anul trecut, raman in lumea academica dupa ce termina studiile si mai putini sunt cei care se angajeaza intr-o companie. Putin peste 10% lucreaza in banci de investitii sau firme de consultanta in management. Restul prefera sa faca un doctorat sau sa devina profesori.
Cel mai greu lucru pentru romani este, in opinia lui Manaila, sa reuseasca sa inteleaga mentalitatea diferita din sistemul american. "La noi, in general, in special in domenii ca economie sau politica, studentii pur si simplu memoreaza informatia si o dau mai departe. In sistemul american insa esti incurajat inca din liceu sa-ti exprimi parerea de fiecare data, asta inseamna ca poti sa contrazici profesorul chiar daca are un premiu Nobel", spune Manaila.
El mai spune ca in cadrul cursurilor care se tin in amfiteatre, exista asistenti care se plimba cu microfoane printre cei 700 de studenti si fiecare este incurajat sa ia cuvantul. Pe de alta parte, la un curs de 20-30 de persoane acest lucru este si mai usor de realizat. "La Harvard ai toti capitanii din toate industriile, ai profesori cu premii Nobel. E foarte interesant ca ai acces la acesti oameni", spune Manaila. El adauga ca exista "office hours" in fiecare zi, cand studentii pot bea cafeaua cu profesorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO