Business Internaţional

Regiunile italiene Lombardia şi Veneto desfăşoară referendumuri de autonomie

Regiunile italiene Lombardia şi Veneto desfăşoară...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

22.10.2017, 12:39 2116

Două dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, Lombardia şi Veneto, organizează duminică referendumuri de autonomie, pe fondul nemulţumirilor legate de reducerile bugetare cerute de către guvernul de la Roma, relatează site-ul Bloomberg.

Regiunea nordică Lombardia, a cărei capitală regională este Milano, şi regiunea nord-estică Veneto, cu capitala regională la Veneţia, adună împreună aproximativ 30% din produsul intern brut al ţării, găzduind un sfert din populaţia Italiei.

Guvernatorii celor două regiuni aparţin formaţiunii antiimigraţie Liga Nordului, care susţine că nordul ţării subvenţionează sudul sărac. Răspunsul "Da" este aşteptat să domine ambele referendumuri de autonomie, dar rezultatele nu au o aplicabilitate obligatorie.

Unul dintre reproşurile principale ale regiunilor Lombardia şi Veneto este că trimit mai multe fonduri din impozite către Roma decât le revin pentru cheltuielile publice, cerând reducerea la jumătate a contribuţiilor. Lombardia estimează deficitul la 54 de miliarde de euro anual, iar Veneto la 15,5 miliarde de euro pe an.

Votanţii din Lombardia folosesc tablete electronice - o premieră pentru Italia -, în timp ce în Veneto - unde este necesară o participare de minimum 50% pentru ca rezultatul să fie validat - sunt utilizate buletine de vot. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7:00 şi 23:00, iar rezultatele vor fi anunţate luni.

Susţinătorii referendumurilor consultative insistă că demersul nu are nimic în comun cu recentul vot din Catalonia privind independenţa faţă de Spania, marcat de proteste violente.

Guvernul central din Roma susţine că referendumurile sunt inutile, deşi sunt permise de către Constituţia Italiei, în contrast cu situaţia din Catalonia, unde guvernul spaniol şi Curtea Constituţională au anunţat că referendumul a fost ilegal.

"Nu suntem Catalonia. Vrem să rămânem în interiorul naţiunii italiene, dar cu o mai mare autonomie, în timp ce Catalonia vrea să devină cel de-al 29-lea stat al Uniunii Europene. Noi nu vrem. Cel puţin pentru moment", a spus preşedintele Lombardiei, Roberto Maroni.

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, susţine că reducerile bugetare cerute de către guvernul de la Roma vor afecta şcolile, universităţile, întreprinderile mici şi mijlocii.

"Votanţii ar putea alege un sistem politic în care costurile să fie mai mici, iar cheltuielile să fie făcute mai bine. Am ales o cale mai lungă, mai grea, dar şi mai serioasă. În comparaţie cu Catalonia, acesta este un referendum legitim. Poliţia va fi prezentă la secţiile de votare pentru a-i ajuta pe cei care participă. În Barcelona, din păcate, lucrurile s-au încheiat cu vărsare de sânge", a spus Salvini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO