Business Internaţional

Reversul medaliei: pastrezi lira sterlina, scad investitiile straine

03.06.2003, 00:00 31



Colapsul investitiilor straine in Marea Britanie dupa introducerea monedei unice europene este un indiciu care sugereaza destul de clar ca situarea in afara zonei euro marginalizeaza si dezavantajeaza economia britanica.



Datele furnizate de Comisia Europeana vor aduce noi argumente supporterilor pro-euro, chiar inainte de anuntarea deciziei guvernului britanic de amanare a adoptarii monedei unice in viitorul apropiat. Datele arata ca procentul care a revenit Marii Britanii din investitiile straine provenite din afara Uniunii Europene a saczut dramatic de la 48% din total, in 1998, la 25% in 2001.



Declinul este mai putin pronuntat in cazul investitiilor directe in Marea Britanie, fata de cel inregistrat de ceellalte state membre UE, care au scazut de la 12% in 1998, la 10% in 2001.



Cifrele nu explica motivele pentru care strainii evita Marea Britanie dar ofera indicii referitoare la redirectionarea investitiilor catre statele din zona euro, pentru a profita de avantajele monedei unice.



Grupul de lobby pro-euro "Britain In Europe" (Marea Britanie in Europa) estimeaza ca, daca Marea Britanie si-ar fi pastrat cota din investitiile totale si dupa introducereaeuro, in 1999, tara ar fi castigat investitii straine suplimentare de circa 108 miliarde lire sterline. De asemenea, grupul a mai incercat sa faca cat mai cunoscut un studiu elaborat de Inter-American Development Bank, care pretinde ca comertul exetrior al Marii Britanii ar fi numarat, in 2001, cu 12 miliarde de lire in plus, daca tara ar fi adoptat moneda unica de la lansarea sa.



Celelalte doua state ale Uniunii Europene care nu au aderat la euro, Suedia si Danemarca, par sa fi suferit in aceeasi masura, devenind mai putin interesante pentru investitorii straini. Cota totala a investitiilor straine in statele europene din afara zonei euro a scazut de la 37% in 1998, la 21% in 2001. Datele sunt importante deoarece Suedia va trece printr-un referendum national vital pentru aderarea la euro in 14 septembrie. Ultimele sondaje de opinie au dezvaluit ca 54% dintre cei chestionati s-au declarat impotriva adotarii euro, si doar 42 de procente privesc cu ochi buni acest pas.



In Marea Britanie opinia publica este majoritar impotriva schimbarii lirelor pe euro, ultimele sondaje aratand ac doar o treime dintre britanici sustin adoptarea euro. Datele publicate in raportul Comisiei europene arata ca adoptarea monedei unice a ajutat statele din zona euro sa atraga mai multe investitii straine. Franta, de exemplu, a inregistrat o crestere a investitiilor din afara UE de la 12% in 1998, la 15% din total, in 2001.



Pedro Solbes, comisarul UE pentru afaceri monetare, a comentat ca "datele indica faptul ca introducerea euro a avut un efect favorabil asupra investitiilor de peste granita pentru statele membre".
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO