Business Internaţional

Revista Time: zece idei care schimba lumea

16.03.2009, 17:23 471

Intr-o lume in continua miscare, nimic nu mai este la fel ca ieri, iar problemele nu mai raspund la solutiile deja consacrate. Intr-o editie speciala, revista Time a identificat zece idei care schimba configuratia lumii actuale.

Prima idee este aceea conform careia locul de munca este cel mai important activ, detronandu-si fostii competitori.
Inainte ca pe buzele tuturor sa se afle cuvantul criza, ce a adus odata cu ea pericolul pierderii slujbei, principalul subiect de discutii al oamenilor din toate colturile lumii era valoarea si numarul proprietatilor din portofoliu.
O a doua propunere vizeaza "reciclarea suburbiilor", care se sting ca importanta odata ce boomul imobiliar s-a terminat, iar centrele comerciale si magazinele se inchid din lipsa de clienti, odata ce acestia aleg locuinte in zonele metropolitane.
Noul calvinism, cea de-a treia idee inovatoare, pare a castiga tot mai mult teren, acest lucru fiind evident in principal in lumea muzicala inundata de melodii ce aduc in prim-plan prezenta unui Dumnezeu atotputernic.
Construirea unui sistem interstatal integrat de comunicatii si infrastructura vine pe pozitia a patra. In Statele Unite opt mld. dolari au fost alocati pentru dezvoltarea unei structuri feroviare pentru trenurile de mare viteza.
Puterea de a invinge timpul si de a ramane vesnic tanar este o alta idee propusa.
Cei de la Time mai propun ca Africa sa devina noua destinatie a investitiilor, luandu-se in considerare inzestrarea acesteia cu materii prime. Africa nu va mai fi vazuta doar ca scena unor razboaie civile, ci si o piata cu potential. Statele desertice, care se hranesc cu exporturi au realizat ca este mai bine sa produca in alt stat alimentele pe care le consuma, fiind cazul unor asa numite "inchirieri de stat". State precum Arabia Saudita, Kuweit, Quatar si Coreea de Sud - ce nu detin suficient pamant sau apa pntru a-si hrani poporul - au inceput sa priveasca lucrurile la o alta scara, in afara propriilor granite.
Ideea numarul opt se refera la crearea biobancilor, asa numitelor banci, care insa nu depoziteaza bani sau active, ci mostre de tesut, celule, ADN sau sange, care ulterior vor fi utilizate in cercetare.
In conditiile in care criza inchide din ce in ce mai multe magazine, solutia numarul noua o reprezinta un magazin total diferit de celelalte, care reuseste sa aduca ceva nou in peisaj. In asa numitul magazin de supravietuire se gasesc alimente la preturi reduse, haine ce pot fi purtate mai multe sezoane si biciclete ce pot inlocui masina prea scumpa.
O ultima idee este aceea de a analiza produsele ecologice pentru a decide care poarta cu adevarat aceasta eticheta si care nu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO