Business Internaţional

România, fostul „El Dorado“ al mallurilor, a intrat în hibernare

28.07.2010, 23:10 14

În perioada 2007-2009 România era considerată un adevărat "ElDorado" pentru dezvoltatorii de mall-uri şi parcuri comerciale:timp de aproape trei ani, la fiecare cinci săptămâni era inauguratcâte un nou proiect comercial, fie în Bucureşti sau în oraşelemari, fie în oraşe mai mici precum Deva, Focşani sau Buzău, aicăror locuitori însă nu aveau forţa financiară de a susţinevânzările retailerilor care au ocupat spaţii în proiectele de zecide milioane de euro.
Toată această efervescenţă a fost determinată tocmai decomparaţiile cu alte ţări din jur, faţă de care România avea unstoc de spaţii comerciale moderne de trei-patru ori mai mic,raportat la numărul de locuitori.
După finalizarea unor proiecte şi odată cu acutizarea crizeifinanciare, ce a tăiat din apetitul pentru consum al românilor,numeroase investiţii s-au dovedit nesustenabile, astfel că încă deanul trecut au fost consemnate primele închideri de centrecomerciale - Armona Center din Brăila şi Trident din Sibiu.
Zeci de proiecte pentru alte centre comerciale au fost trase pelinie moartă, deşi potrivit datelor consultanţilor, Româniacontinuă să fie în partea inferioară a clasamentului privindsuprafaţa spaţiilor comerciale raportat la numărul de locuitori,depăşind în Europa doar state precum Rusia, Turcia, Ucraina sauBulgaria, potrivit unui studiu Cushman & Wakefield valabil înprimul trimestru.
Suprafaţa închiriabilă de spaţii comerciale era în România de 98mp/ 1.000 de locuitori, faţă de 119 mp în Ungaria sau 173 mp înPolonia.
La ora actuală în construcţie se mai află un singur mall - GoldPlaza din Baia Mare - a cărui deschidere este programată pentrutoamna acestui an. În primăvară mai multe companii au anunţatplanuri să înceapă anul acesta lucrările la noi proiecte, dar pânăîn prezent aceste intenţii nu s-au concretizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO