Business Internaţional

Românii au 52% încredere în Uniunea Europeană, în scădere cu 13% faţă de momentul aderării, dar peste media europeană

Românii au 52% încredere în Uniunea Europeană, în...

Autor: Corina Zamfir

03.03.2017, 18:21 77

Încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană (52% vs 36%) la 10 ani de la aderare, ea scăzând însă semnificativ faţă de momentul aderării, când înregistra un procent de 65%, potrivit datelor din raportul naţional (Eurobarometru standard) publicat în 2007, precum şi din cea mai recentă ediţie a sa, publicată de Reprezentanţa Comisiei Europene vineri, 3 martie 2017.

Totodată, românii îşi păstrează viziunea mult mai optimistă decât media (67% vs 50%) asupra viitorului Europei, chiar dacă şi aceasta a înregistrat o scădere, dar nu la fel de dramatică, faţă de momentul aderării, când înregistra un procent de 75% (faţă de 69%, media europeană).

"Faptul că românii continuă să fie optimişti asupra viitorului Europei ne dă încrederea că ei vor participa activ la dezbaterea pe care a lansat-o, pe 1 martie, preşedintele Juncker, prezentând cinci scenarii pentru Uniunea Europeană la orizontul anului 2025", a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, la evenimentul de lansare.

Comparativ, pentru aceeaşi perioadă, încrederea în instituţiile naţionale a variat mai puţin şi a înregistrat o tendinţă contrară celei din ansamblul UE (de creştere a gradului de încredere pe plan naţional şi de scădere pe plan european), ea continuând să rămână sub media europeană.

Astfel, încrederea în Parlamentul naţional a crescut de la 19% la 22% în România, respectiv a scăzut pe plan european de la 43 la 32%, în ultimii 10 ani. În ce priveşte guvernele naţionale, în România, gradul de încredere a crescut de la 19 la 29%, în timp ce pe plan european el a scăzut de la 41 la 31%, în aceeaşi perioadă.

Raportul naţional mai relevă că susţinerea priorităţilor Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, ea înregistrând valori între 55% în ceea ce priveşte Uniunea economică şi monetară şi 77% pentru libera circulaţie a persoanelor, respectiv dreptul a de a locui, munci sau studia în oricare stat membru.

De asemenea, două treimi dintre români declară că se simt cetăţeni europeni, iar trei cincimi dintre respondenţi apreciază ca realiste obiectivele Strategiei Europa 2020 privind ocuparea forţei de muncă în cadrul segmentului de vârstă 20-64 ani şi privind reducerea abandonului şcolar până la 10%.

Doi din trei români consideră că vocea Uniunii Europene contează pe plan mondial şi se declară în favoarea unei politici externe comune. Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană, în viziunea românilor, sunt drepturile omului (38%), democraţia (32%) şi pacea (27%).

Nu în ultimul rând, românii apreciază că geografia este cel mai bun liant pentru sentimentul de comunitate dintre cetăţenii europeni (23%), aceasta fiind urmată de valori, respectarea statului de drept şi solidaritatea cu regiunile mai sărace (18%) şi de sistemul de îngrijire a sănătăţii, educaţia şi pensiile (17%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO