Business Internaţional

Rosneft a pus ochii pe rafinării germane

30.08.2010, 09:32 18

Compania rusă petrolieră Rosneft este pe punctul de a cumpăraparticipaţii în cadrul a patru rafinării germane, marcând unadintre cele mai ample operaţiuni de achiziţionare de active dinEuropa occidentală de către o companie energetică de stat dinRusia, scrie The Wall Street Journal.
Tranzacţia ar avea implicaţii pozitive pentru compania britanicăBritish Petroleum (BP), a cărei reputaţie a fost serios afectată înurma dezastrului din Golful Mexic.
Rosneft se află în "negocieri avansate" pentru achiziţionarea uneiparticipaţii de 50% în cadrul Ruhr Oel de la compania venezueleanăde stat Petroleos de Venezuela SA (PdVSA) în schimbul unei sumecuprinse între 1 şi 2 miliarde de dolari (800 mil. -1,6 mld. euro),conform unor surse familiare cu situaţia. Sursele respective auarătat că ar putea trece mai multe săptămâni până la finalizareatranzacţiei.
Ruhr Oel este un joint venture între PdVSA şi BP. Creat în 1983,acesta deţine participaţii în cadrul unui număr de rafinăriigermane-Bayern Oil, Gelsenkirchen, MiRO Karlsruhe şi PCK Schwedt,care împreună reprezintă aproximativ un sfert din capacitateatotală de rafinare petrolieră a Germaniei.
Tranzacţia ar avea un impact pozitiv asupra BP, care deţine dreptulde a achiziţiona prima participaţia PdVSA. În schimbul renunţăriila acest drept, Rosneft a oferit companiei britanice o înţelegereprofitabilă de a desfăşura operaţiuni de explorare petrolieră înOceanul Arctic.
O astfel de înţelegere ar reprezenta un important vot de încrederepentru BP. Observatorii au speculat că din cauza dezastrului dinGolful Mexic companii petroliere de stat din Rusia, Africa şiOrientul Mijlociu ar putea evita să lucreze cu BP.
Rosneft şi BP au deja relaţii strânse. Compania britanică aachiziţionat acţiuni Rosneft în valoare de aproximativ 1 miliard dedolari în momentul listării acesteia în Londra în 2006. În acelaşian, cele două au semnat un acord de dezvoltare în parteneriat acâmpurilor petroliere şi gazeifere din partea rusă a OceanuluiArctic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO