Business Internaţional

Royal Bank of Scotland iese invingatoare in cea mai mare achizitie din sectorul bancar

08.10.2007, 19:35 13

Consortiul alcatuit din Royal Bank of Scotland, banca spaniola Santander si grupul olandezo-belgian Fortis, care a oferit aproximativ 71,8 miliarde de euro (101,6 miliarde de dolari) pentru achizitia ABN Amro, a anuntat ca aproximativ 85% dintre actionarii bancii olandeze au fost de acord cu oferta sa.
Valoarea actiunilor Royal Bank of Scotland a scazut cu 15% din 25 aprilie, data la care grupul a lansat prima oferta pentru ABN.
"Barclays isi recunoaste infrangerea, dar nu este nicidecum afectata de aceasta", a declarat Mamoun Tazi, analist al MF Global Securities din Londra.
Barclays s-a retras dupa ce actionari ai ABN Amro care detin aproximativ 4,4 miliarde de actiuni, echivalentul a doar 0,2% din totalul actiunilor, au acceptat oferta bancii britanice, oferta acestora fiind cu 14% mai mica decat cea a celor de la Royal Bank of Scotland, Santander si Fortis.
Valoarea actiunilor Barclays a crescut dupa anunt cu 0,8%.
Cei de la Barclays au mai anuntat ca pana la sfarsitul anului intentioneaza sa rascumpere actiuni in valoare de peste 2,23 miliarde de euro. Actiunile Royal Bank au inregistrat o crestere de 1,2%.
"Am auzit anuntul celor de la Barclays si le intelegem pe deplin pozitia pe care au adoptat-o", a declarat Neil Moorhouse, purtatorul de cuvant al ABN Amro. Cei de la Royal Bank nu au facut niciun comentariu.
Royal Bank, Santander si Fortis si-au si prezentat deja strategiile pe care le vor adopta dupa ce achizitia se va finaliza. Royal Bank of Scotland intentioneaza sa preia operatiunile din Asia ale bancii olandeze, precum si divizia de investment banking, Santander isi va extinde activitatile in Italia si va dori sa-si dubleze cota de piata din Brazilia, iar Fortis va prelua activitatile bancare comerciale ale ABN Amro, precum si activitatile de administrare a averilor si activelor din Olanda.
Consortiul bancar va plati de trei ori mai mult decat valoarea contabila a ABN Amro, depasindu-i pe cei de la JPMorgan Chase care au platit 58 mld. dolari pentru achizitia Bank One Corp., suma platita fiind de 2,35 de ori mai mult decat valoarea contabila a bancii.
Royal Bank of Scotland va plati aproape 16 miliarde de euro pentru preluarea ABN Amro, dintre care 4,5 miliarde sub forma de actiuni, iar restul in numerar. Fortis va finanta preluarea ABN Amro cu 25 de miliarde de euro, iar cei de la Santander cu 19,5 miliarde de euro, aceste sume fiind asigurate prin vanzarea unor operatiuni, precum si prin vanzarea de drepturi de preemptiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO