Business Internaţional

Rubla joaca ruleta ruseasca a aprecierii

Rubla joaca ruleta ruseasca a aprecierii

A trecut vremea cand muncitorii rusi preferau sa fie platiti in sticle de vodca decat intr-una dintre cele mai slabe valute din regiune

05.10.2007, 17:25 50

Acum insa, sprijinita de cresterea preturilor la petrol, de exportul tot mai intens al Rusiei si de valul de investitii straine, umila rubla ruseasca a inregistrat un progres uria, scrie International Herald Tribune. Acest progres se datoreaza in mare parte cresterii consumului, mai ales de cand Rusia a abandonat dolarul american ca moneda preferata pentru economisire.
Noua rubla, care in ultimii ani s-a apreciat fata de dolar cu peste 20 de procente, este mai mult decat o noua sursa de mandrie nationala. Moneda puternica acum permite rusilor din clasa mijlocie sa-si poata permite unele bunuri de lux, precum masinile de import sau televizoarele cu plasma, la care in urma cu cativa ani puteau doar visa.
Mai mult decat atat, noua rubla inspira incredere. La fel s-a intamplat si cu yenul japonez sau cu marca germana, monede care ulterior au dus la cresterea economica a tarii si astfel cele doua state s-au transformat intr-unele dintre marile puteri ale lumi. Acelasi lucru s-ar putea intampla si cu rubla ruseasca.
Dar dupa aproape doua decenii de la modificarea economiei planificate a Rusiei intr-una de piata rubla, care intr-adevar se afla intr-un trend ascendent, nu surprinde pe nimeni.
De ce? Pentru ca acest trend ar putea fi de scurta durata. In prezent Rusia incaseaza peste 530 de milioane de dolari zilnic din exporturile de petrol. Daca pretul "aurului negru" scade, va scadea si rubla si o data cu ea si sperantele celor cateva milioane de rusi din clasa mijlocie.
Si chiar daca pretul petrolului nu va scadea, doar industria aceasta in sine se poate dovedi periculoasa. O prea mare concentrare a investitiilor in industria petroliera ar putea duce la investitii reduse in celelalte domenii in afara celui extractiv. Pentru celelalte state Rusia s-ar transforma intr-o economie monocroma: un fel de Arabia Saudita acoperita cu zapada. Pana acum insa rubla nu a facut altceva decat sa creasca, o unitate de masura in acest sens fiind rezervele de moneda straina. Datorita exporturilor de petrol si de gaze naturale, acestea fiind mai tot timpul achitate in dolari americani, Rusia a atins un nivel al rezervelor de moneda straina pe cap de locuitor cu adevarat uimitor pentru orice mare economie a lumii, inclusiv cea a Chinei.
In cazul in care pretul petrolului ar scadea, oficiali rusi s-ar putea folosi de aceste rezerve monetare pentru a proteja rubla. Intre timp insa, rezervele de moneda ofera un plus de stabilitate pentru investitori.
"Exceptand cateva tari exportatoare de petrol ale caror rezerve finaciare apartin familiilor regale care le conduc, Rusia a depasit toate tarile asiatice nou industrializate", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie in cadrul Universitatii Harvard.
"Este cu adevarat uimitor ce se intampla cu rubla", a mai adaugat el.
O mare parte din prosperitatea Rusiei se datoreaza comertului cu petrol, iar aceasta este rezultatul firesc al unei astfel de afaceri. Insa economistii sunt de parere ca in curand cresterea economica a Rusiei va avea si zile negre.
Unul dintre motivele pentru care economistii sunt de aceasta parere este ca cresterea economica nu este bazata exclusiv pe comertul cu petrol. Inainte de anul acesta, intr-adevar exporturile de petrol au reprezentat factorul important care a dus la aprecierea rublei. Acum insa un alt factor important implicat in cresterea economica il reprezinta si investitiile straine, in mare parte acestea fiind facute tot in sectorul industriei petroliere. Un alt factor il reprezinta si perioada foarte lunga nefavorabila a economiei rusesti.
Incepand cu 1990, odata cu caderea Uniunii Sovietice, economia Rusiei a scazut cu aproximativ 40%. Abia anul acesta, produsul intern brut al Rusiei a ajuns la nivelul celui din '90, toata economia fiind aproape de capacitatea maxima.
Pentru o viitoare crestere economica sunt necesare investitii straine uriase. Capitalul privat din Rusia a inregistrat o crestere de peste 360% in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aproximativ 30% din acesta este atribuit sectorului extractiv, conform datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica.
Multi experti monetari sunt insa increzatori in evolutia rublei, in special datorita politicilor macroeconomice intreprinse de catre presedintele Vladimir Putin.
Cel mai important, in timpul guvernarii lui Putin, Rusia a reusit sa micsoreze nivelul inflatiei. Si, deoarece a reusit sa pastre o oarecare stabilitate politica si sociala, acestea au dus la cresterea cheltuielilor pentru programele sociale.
La cel mai ridicat curs de schimb valutar, inregistrat in decembrie 2002, un dolar american se putea cumpara cu 31,96 de ruble. Saptamana aceasta un dolar american putea fi cumparat cu 25,44 ruble, ceea ce prezinta o apreciere fata de dolar cu aproximativ 20%. Cu toate acestea, tinand cont de puterea de cumparare a monedei americane, anume cate bunuri pot fi cumparate cu un dolar, acesta echivaleaza cu puterea de cumparare a 15 ruble, se arata intr-un raport al bancii Merrill Lynch. Dupa acest criteriu, rubla ramane cea dea doua cea mai slab apreciata moneda straina dupa yuanul chinez. Rubla ar fi fost chiar mai apreciata daca banca centrala a Rusiei nu ar fi intervenit pe piata si ar fi oprit cresterea ei.
Cresterea consumului a realimentat interesul companiilor precum Wal-Mart sau Starbucks pentru Rusia, actiunile unor astfel de companii depasind cu mult cresterea bursiera a companiilor din petrol.
Bancile rusesti ofera acum depozite in ruble, euro sau dolari americani, rublele atragand cele mai multe fonduri.
Insa exista unele limitele pana la care aprecierea monedei nationale poate sustine cresterea economica a tarii. Fara investitii, consumul bunurilor din import ar putea depasi veniturile provenite din industria petroliera pana in 2010 cel mai tarziu, conform celor declarate de catre ministrul rus de finante, Aleksei Kudrin.
Dupa acea data, economia Rusiei ar depinde exclusiv de investitiile straine pentru a putea mentine ritmul de apreciere al rublei si al standardului de viata ascociat cu acesta.
Si astfel investitorii straini se conformeaza. In primele sase luni ale acestui an, capitalul privat din Rusia a atins suma de 67,1 miliarde de dolari - mai mult decat in primii zece ani de la caderea Uniunii Sovietice.
Pentru aceeasi perioada a anului trecut, capitalul privat a inregistrat un nivel de 14,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO