Business Internaţional

Rusia păcăleşte muncitorii imigranţi din ţările vecine să meargă în Ucraina pentru lucrări de reconstrucţie şi apoi îi aruncă pe front

Rusia păcăleşte muncitorii imigranţi din ţările...

Autor: Alex Ciutacu

14.02.2024, 10:13 542

Rusia păcăleşte mii sau zeci de mii de muncitori imigranţi să meargă în Ucraina pentru lucrări de reconstrucţie în teritoriile ocupate, doar pentru a-i putea arunca pe front, potrivit Bloomberg.

Ruşii au atras în 2023 peste 100.000 de muncitori imigranţi din ţări învecinate precum Tajikistan, Armenia, Kazahstan, Republica Moldova sau Kirghistan.

O parte dintre ei sunt trimişi să muncească în proiecte de construcţii în teritoriile ocupate din Ucraina, însă aceştia ajung de fapt să sape tranşee sau să participe activ pe câmpul de luptă. Chiar dacă reuşesc să supravieţuiască, aceştia deja vor fi încălcat mai multe legi în ţările lor de origine doar prin prezenţa în câmpul de luptă.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia cheltuie mai mult de 11 miliarde de dolari pe an pentru a reconstrui teritoriile ocupate în Ucraina, la aproape doi ani de când invazia declanşată de Kremlin a devastat mai multe teritorii.

Aceste eforturi de reconstrucţie fac parte dintr-o strategie de a căpăta mai mult control asupra regiunilor anexate ilegal, iar proiectele de construcţii au nevoie de forţă de muncă. Rusia duce lipsă de forţă de muncă disponibilă după doi ani de invazie.

Imigranţii sunt ademeniţi prin anunţuri de angajare publicate pe diferite site-uri ruseşti pentru joburi în construcţii, oferind un salariu mult peste media pieţei.

De exemplu, celor care vor să meargă să muncească în construcţii în regiunea Donbas li se promite un salariu echivalent cu aproape 4.000 de dolari pe lună, cazare, transport şi asigurare de sănătate. Prin comparaţie, un operator dintr-o fabrică câştigă până la 2.000 de dolari pe lună, conform serviciului de recrutare Superjob.

Avocata Valentina Chupik, care conduce ONG-ul Tong Jahoni, a întâlnit până acum în practica sa circa 50 de cazur în care imigranţii s-au dus în Ucraina voluntar, însă nu au primit salariu promis, iar când au vrut să se întoarcă în Rusia le-a fost refuzat accesul în ţari.

Ea spune că ştie în mod direct multe cazuri de cetăţeni din Uzbekistan şi Tajikistan care au fost păcăliţi să muncească fără să primească bani şi apoi au fost forţaţi să sape tranşee în zonele de conflict.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO