Business Internaţional

Rusia pompeaza bani in disperare de teama sa nu se repete criza din 1998

17.09.2008, 19:48 24

Indicele Micex, calculat in ruble rusesti, scazuse cu 3,1%, ajungand la 853,93 puncte in Moscova, in momentul in care bursa s-a inchis, dupa ce inainte crescuse cu 7,6% si scazuse cu aproximativ 10%. Indicele de referinta a scazut la 17% marti, inregistrand cel mai mare declin din mai 2001 pana in prezent. Indicele RTS, calculat in dolari, a scazut ieri cu 6,4%, ajungand la valoarea de 1.058,84 puncte.

Kit Finance, o companie ruseasca de brokeraj, a anuntat ca poarta discutii cu investitorii pentru a vinde o parte din actiuni, dupa ce nu a putut indeplini cateva obligatii financiare legate de acordurile de rascumparare.

Guvernul Rusiei va acorda un imprumut pe trei luni de aproximativ 31 mld. euro celor mai mari banci rusesti controlate de stat - Sberbank, VTB Group si Gazprombank - cu scopul de a spori lichiditatea de pe piata. "Acestea sunt bancile de pe piata capabile sa asigure lichiditatile necesare sistemului bancar", a declarat Alexei Kudrin, ministrul finantelor. El a mai adaugat ca, in aceasta saptamana, guvernul si banca centrala vor lua mai multe masuri pentru a imbunatati lichiditatile de pe piata.

Marti, guvernul Rusiei a injectat 14 mld. euro pe piata interbancara cu ajutorul bancii centrale. Rata dobanzii overnight, o masura de monitorizare a cererii de lichiditati, a crescut cu 2,4%, la o valoare record de 10,83%.

"Principalul obiectiv al acestor masuri este de a injecta lichiditati pentru a calma agitatia de pe piata", a declarat Alexander Morozov, economist-sef la HSBC Bank din Moscova. "Sa speram ca alte banci vor fi capabile sa obtina acesti bani prin intermediul pietei interbancare, iar acest lucru ar trebui sa previna cresterea ratelor dobanzilor", a mai adaugat economistul.

Kudrin a declarat ca Sberbank poate imprumuta aproximativ 754 mld. ruble rusesti (20,7 mld. euro), VTB are o limita de 268,5 mld. ruble (7,4 mld. euro), iar Gazprombank poate obtine un imprumut de pana la 103,9 mld. ruble (2,86 mld. euro) din partea statului. Aproape 400 de miliarde de ruble rusesti (11 miliarde de euro) din fondurile nealocate sunt disponibile pentru alte imprumuturi bancare.

Ministrul finantelor a afirmat ca imprumuturile vor atenua "schimbarile socante" si vor spori lichiditatea.

Imprumutul acordat de stat bancilor "are scopul de a avea un impact pozitiv pentru consolidarea increderii si pentru a reduce ratele dobanzilor in cel mai scurt timp, insa fara o stabilitate pe pietele financiare globale este putin probabil ca acesta sa fie suficient", a declarat Ivailo Vesselinov, senior economist la banca Dresdner Kleinwort din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO