Business Internaţional

Ryanair vine cu o noua oferta pentru preluarea rivalilor de la Aer Lingus

01.12.2008, 18:01 12

Ryanair, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa, a facut o noua oferta de achizitionare a unui pachet de 70 procente din compania rivala irlandeza Aer Lingus, pe care nu il detine inca, insa analistii au declarat ca oferta ar putea intampina acelasi tip de obstacole care anterior au franat tranzactia, scrie International Herald Tribune.

Ryanair, companie cu sediul in Dublin, a anuntat ca oferta sa de 1,4 euro (1,78 dolari) pentru fiecare titlu al Aer Lingus evalueaza compania rivala la 748 de milioane de euro (950 de milioane de dolari). Pretul oferit de Ryanair este cu aproximativ 25 de procente mai mare fata de valoarea titlurilor companiei Aer Lingus la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri.
Ieri dimineata, valoarea actiunilor Aer Lingus s-a majorat cu 18 procente la bursa din Londra, in timp ce actiunile Ryanair au ramas aproape nemodificate.
Sub conducerea unui CEO combativ, Michael O'Leary, Ryanair a oferit un pret de 2,8 euro/titlu in octombrie 2006 pentru actiunile Aer Lingus, la putin timp dupa ce guvernul irlandez a anuntat vanzarea majoritatii intreprinderilor de stat la un pret de 2,2 euro/titlu.
Guvernul irlandez si angajatii din cadrul Aer Lingus au refuzat oferta.
Ryanair si-a anulat oferta in decembrie 2006 dupa ce oficiali din Uniunea Europeana au semnalat intentia de blocare a tranzactiei, afirmand ca afacerea ar reduce optiunile consumatorilor si ar conduce la majorarea preturilor.
Comisia Europeana si-a anuntat in mod oficial in iulie 2007 dezacordul privind oferta propusa de Ryanair, aducand motivatii legate de competitivitate.
"Aer Lingus este o companie izolata, necompetitiva si perdanta in cadrul UE, care a fost depasita de consolidarea accelerata a industriei liniilor aeriene din UE", a anuntat Ryanair. "In consecinta, Aer Lingus trebuie sa gaseasca un partener din domeniu care sa ii asigure viitorul. In cursul ultimilor doi ani, mediul comercial in cazul tuturor liniilor aeriene din Europa s-a deteriorat dramatic pe fondul majorarii pretului petrolului si al recesiunii globale."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO