Business Internaţional

Scandalul de evaziune fiscala ajunge in Marea Britanie

26.02.2008, 20:42 70

Scandalul de evaziune fiscala declansat in Germania
s-a extins in Marea Britanie, unde autoritatile fiscale au intrat in posesia unor informatii referitoare la o serie de persoane suspectate ca si-ar fi depus banii neimpozitati in conturi administrate de bancile din Liechtenstein, scrie presa internationala.
Autoritatile de la Londra au platit 100.000 de lire sterline (132.000 de euro) unui informator pentru datele referitoare la peste o suta de britanici instariti, la fel ca in cazul scandalului din Germania informatiile fiind sustrase ilegal de la o banca din Liechtenstein.
Michel Burrel, purtatorul de cuvant al al Biroului pentru Impozite, a confirmat ca autoritatile cerceteaza aceasta problema, insa deocamdata nu a fost declansata o ancheta oficiala.
Contribuabilii gasiti vinovati pentru evaziune fiscala risca o amenda de pana la 100% din suma datorata statului, careia i se poate adauga si o pedeapsa cu inchisoarea.
LGT Group, cea mai mare banca din Liechtenstein, a anuntat ca sursa care a furnizat documentele atat autoritatilor germane, cat si celor britanice este, cel mai probabil, Heinrich Kieber, un fost angajat al bancii care in 2004 a fost condamnat pentru sustragere de informatii.
Dupa ce oficialii germani au dezvaluit faptul ca au intrat in posesia unor informatii confidentiale, banca - detinuta de familia princiara din Liechtenstein - a anuntat ca il va actiona in judecata pe fostul sau angajat.
Reprezentantii bancii spun, de asemenea, ca informatiile au fost sustrase in 2002 si contin detalii referitoare la 1.400 de clienti ai LGT, dintre care aproximativ 600 sunt germani. Mai mult, spun oficialii institutiei, fondurile de investitii la care fac referire datele respective au peste 4.500 de beneficiari.
In urma dezvaluirii informatiilor potrivit carora serviciile secrete germane au platit mai mult de patru milioane de euro pentru documentele sustrase de la LGT Bank, autoritatile din Liechtenstein si cele de la Berlin au intrat intr-un adevarat razboi al declaratiilor. Datele obtinute de catre autoritatile fiscale germane au condus la numeroase perchezitii efectuate de anchetatori in intreaga tara.
Oficialii germani si cei britanici s-au aratat dispusi sa plateasca pentru informatiile sustrase ilegal, in conditiile in care Liechtensteinul - unul dintre paradisurile fiscale europene - refuza sa coopereze cu celelalte guverne pe segmentul de combatere a evaziunii fiscale, ceea ce a transformat principatul in tinta preferata a investitorilor straini, care incearca sa-si ascunda fondurile neimpozitate.
Ministerul de Finante de la Berlin spera sa recupereze sute de milioane de euro in urma finalizarii investigatiilor privind evaziunea fiscala, guvernul presand Liechtensteinul sa furnizeze mai multe informatii.
De asemenea, executivul german pledeaza pentru sporirea gradului de transparenta fiscala afisata si de celelalte paradisuri fiscale europene, precum Elvetia, Luxemburg sau Austria.
Aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Liechtensteinului provine din serviciile financiare, oficialii de la Vaduz considerand achizitionarea de documente false de catre agentiile germane de spionaj drept un atac la adresa suveranitatii principatului.
Liechtensteinul este unul dintre putinele state ramase pe lista neagra a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si considerate drept "paradisuri fiscale necooperative". Autoritatile de la Vaduz au declansat totusi propria investigatie privitoare la acest subiect.
De asemenea, datele referitoare la clientii LGT fac obiectul investigatiei autoritatilor fiscale din Statele Unite, Franta, Canada si Australia, a declarat o sursa implicata intr-o ancheta internationala legata de operatiunile bancii. Senatorul american Carl Levin spune ca institutia a "adapostit numeroase conturi secrete, care ascundeau activele neimpozitate ale mii de persoane din intreaga lume".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO