Business Internaţional

Scandalul Libor ajunge până în Alaska

Scandalul Libor ajunge până în Alaska

Autor: Octavian Calei

13.08.2012, 15:06 733

Scandalul Libor, care a început la Londra datorită faptului că unele dintre marile bănci ale lumii influenţau în folosul lor dobânzile de referinţă interbancare, a ajuns până în Alaska, scrie Thomson Reuters.

Avocatul Brian Murray din New York a intentat un proces miercuri în numele investitorilor din Alaska, precum şi a celor din Wyoming, North Dakota şi alte aproape 20 de state americane în care acuză băncile de "măsluirea" dobânzilor interbancare.

Libor este o rată de referinţă pentru orice instrument financiar, de la cărţile de credit la contracte de mii de miliarde de euro.

Până în prezent, nici un investitor din Alaska nu s-a înscris printre reclamanţi şi nu se ştie cât de mulţi oameni din ţară au fost afectaţi de rata Libor. Acuzaţiile apar în contextul pierderii suferite de către investitori în urma scăderii dividendelor la anumite titluri de valoare preferate de către aceştia, când băncile au ţinut rata Libor, în mod artificial, la un nivel scăzut.

Murray caută clienţi şi din alte state. Până la momentul actual el a strâns doar semnăturile investitorilor din New York. El se aşteaptă ca şi investitorii din Alaska să subscrie grupului de reclamanţi.

"Ei mă găsesc pe mine. Mă întreb şi eu uneori cum mă găsesc oamenii, dar în lumea Internetului, orice este posibil", a spus Murray.

Avocaţii au depus până acum un foarte multe reclamaţii din partea multor investitori în speranţa că judecătorii federali vor aproba un proces colectiv în care reclamanţii îşi vor putea uni resursele.

Contestaţii privind rata Libor se află în tribunal de 16 luni. Un nou val de numeroase cazuri au fost depuse în tribunale după "amenda" de 453 de milioane de dolari (369 mil. euro) primită de către Barclays în iunie de la autorităţile americane şi engleze pentru manipularea ratei interbancare londoneze.

Alte capete de acuzare în procesele civile includ Citigroup Inc, Bank of America şi o grămadă de alte bănci importante. Băncile cer revocarea cazurilor depuse înainte de izbucnirea scandalului pe motivul că nu există dovezi până la acel moment că rata Libor ar fi fost manipulată.

Trei astfel de cazuri mai importante au fost depuse anul trecut şi includ investitori care deţin titluri de valoare legate de rata Libor şi cumpărate de la băncile acuzate, investitori cu obligaţiuni dependente de Libor şi cei care au folosit contracte futures euro-dolari în tranzacţii.

Michael Hausfeld, de la casa de avocatură Hausfeld, este unul dintre primii avocaţi care au început un proces în cazul Libor acum un an în numele mai multor investitori. El a declarat că se aşteaptă la o competiţie acerbă între avocaţii care să preia astfel de cazuri colective într-un proces Libor.

Reclamanţii vor trebui să îndeplinească anumite standarde pentru a-şi putea uni forţele într-un proces, de a forma o clasă. De reuşita lor depinde pierderea băncilor acuzate care este estimată de către unii analişti la zeci de miliarde de euro. Dacă o clasă nu este aprobată, acei reclamanţi vor trebui să intenteze proces pe banii lor, lucru pe care puţini investitori şi l-ar permite.

Richard Rapp, un fost director la NERA Economic Consulting, consultant pentru cazurile antitrust, a declarat că un caz Libor ar costa până la 10 milioane de dolari.

Acuzaţii vor ataca cel mai probabil eligibilitatea claselor argumentând că acestea au puţine lucruri în comun şi că de exemplu, în timp ce pe unii dintre investitori i-a afectat negativ dobânda Libor într-o anumită zi, pe alţii i-a ajutat să câştige.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO