Business Internaţional

Schimbarile de pe piata europeana de real estate ii pun la incercare pe investitori

Schimbarile de pe piata europeana de real estate ii pun la incercare pe investitori

Click pentru imaginea intreaga

19.10.2007, 14:11 19

"Acum totul a revenit la normal pentru cei mai multi dintre investitorii imobiliari de pe piata europeana", asa ar putea sa spuna orice specialist imobiliar daca ar fi intrebat, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Odata cu incheierea ultimului ciclu de profituri mari in industria imobiliara, "toate abilitatile investitorilor imobiliari va trebui sa se schimbe in mod radical, daca acestia mai doresc sa obtina profit in continuare", a declarat Paul Kennedy, analist al firmei Invesco Real Estate din Londra.
"Pana acum nu trebuia sa fii un expert in imobiliare pentru a obtine un randament de 5% din suma investita", a declarat Kennedy. "Dar este suficient sa stii cum sa tranzactionezi repede si bine si nici macar nu este nevoie sa aduci vreo imbunatatire imobilului", a mai adaugat el.
In mediul actual, a mai adaugat Kennedy, "investitorii trebuie sa stie cum sa obtina profit din gestionarea eficienta a proprietatilor lor imobiliare. Daca acestia nu stiu s-o faca, nu vor avea rezultate".
Investitorii isi pot majora veniturile pe care le obtin de pe urma proprietatilor imobiliare in diferite moduri, printre care se numara renovarea cladirilor sau extinderea lor. De asemenea, proprietatile imobiliare pot fi recalificate; in cazul centrelor comerciale, schimbarea chiriasului impreuna cu atragerea unui alt segment de clienti pot mari veniturile obtinute din afacerile imobiliare.
Si cu toate ca vremea castigurilor rapide si usoare a trecut, nu toate oportunitatile de investitii imobiliare de un eventual succes au disparut, a declarat Kennedy in deschiderea conferintei sustinute de catre Invesco Real Estate, intitulata Fall 2007 House View. "In domeniul imobiliar de afaceri, Parisul, de exemplu, reprezinta un succes pentru investitori, pentru ca cererea pentru acest gen de imobile este mult mai mare decat oferta", a adaugat Kennedy.
Alti experti sunt de aceeasi parere cu Kennedy. "Franta reprezinta o atractie pentru toti investitorii", a declarat Joe Valente, directorul departamentului de cercetari imobiliare din cadrul grupului DTZ Holdings din Londra. "In mod deosebit investitiile imobiliare de afaceri vor fi cele mai profitabile", a mai adaugat Valente.
Randamentele pentru cele mai profitabile investitii imobiliare din centrul financiar al Parisului au inregistrat o crestere de aproximativ 3,8%, iar acestea ar putea ajunge pana in 2012 la 4,2%, potrivit unui raport al Invesco. Pentru randamentele imobiliare din Lyon prognoza acestora se mentine constanta la nivelul de 5,3%. Randamentul imobiliar reprezinta raportul dintre venitul net anual si valoarea proprietatii.
Pentru investitorii care sunt dispusi sa investeasca si in estul Europei, si piata imobiliara din Bulgaria, in special din Sofia, este de asemenea atractiva, aceasta inregistrand randamente de 7,3%, conform aceluiasi raport al Invesco. Odata cu aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana, a crescut si atractivitatea pentru investitorii imobiliari straini. Pentru investitorii motivati de randamente imobiliare ridicate, atat Moscova, cat si Kievul ar putea reprezenta o oferta tentanta pentru investitii, acestea inregistrand valori de 8% si respectiv 8,5%. Kievul continua sa beneficieze de o dezvoltare economica puternica, cu toate ca rata inflatiei se mentine la peste 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO