Business Internaţional

Se opreste aici ascensiunea dolarului?

05.12.2005, 19:01 14

Jucatorii de pe piata privesc tot mai nedumeriti scena internationala, in conditiile in care mesajele transmise de bancile centrale nu sunt intotdeauna clare.

Ultimele evolutii de pe piata monetara indica faptul ca ascensiunea dolarului american se apropie de sfarsit, insa in pofida acestui fapt finele anului s-ar putea dovedi unul agitat, scrie Wall Street Journal.

Dupa ce a atins un maxim de 1,640 in raport cu euro, dolarul a inceput sa piarda teren, insa nu si fata de yeni , astfel ca vinerea trecuta s-a apropiat de un maxim al ultimilor doi ani de 119,69 de yeni. Pe termen lung, spun analistii, exista sanse ca dolarul sa scada fata de ambii sai rivali, insa acestea sunt reduse. Cea mai mare contributie la avansul luat de dolar de la inceputul anului 2005 au avut-o majorarile succesive ale ratei dobanzii de echilibru operate de Fed. Cu toate acestea Banca Centrala Europeana a operat joi o majorare de 0,25% a ratei dobanzii de referinta. Pe de alta parte, in SUA, Federal Open Market Committee (FOMC) si-a exprimat rezervele cu privire la cresterile succesive ale ratei dobanzii, in timp ce in Japonia jucatorii pe piata monetara priveau nedumeriti pozitiile diferite ale bancii centrale, care transmitea semnale clare de renuntare la politica unei rate a dobazii extrem de reduse, si ale altor oficiali care atrageau atentia asupra presiunilor deflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO