Business Internaţional

Sefii Morgan Stanley si Merrill Lynch renunta la bonusuri

09.12.2008, 18:01 11

Executivii bancilor americane Morgan Stanley si Merrill Lynch vor renunta la bonusurile aferente activitatii din 2008, pe fondul celei mai pronuntate crize financiare de dupa Marea Depresiune din anii '30, scrie Bloomberg.

John Mack, CEO-ul Morgan Stanley si copresedintii Walid Chammah si James Gorman nu vor mai primi bonusurile corespunzatoare, iar banca intentioneaza sa conecteze remuneratiile angajatilor la performantele pe termen lung. CEO-ul Merrill, John Thain, precum si patru vicepresedinti au ales sa renunte la bonusurile pe 2008.
Veniturile diminuate si interventia fara precedent a guvernului american in industria financiara obliga bancile de pe Wall Street sa reduca drastic remuneratiile, care constituie cea mai importanta cheltuiala a acestora. Bonusurile de sfarsit de an, care in mod normal reprezinta doua treimi din salariul anual al unui executiv, se afla sub semnul intrebarii in acest an, in conditiile in care bancile si agentiile de brokeraj au inregistrat reduceri de valoare contabila a activelor si pierderi generate de caderea pietei creditelor in valoare de 980 mld. dolari (761,2 mld. euro), obligand guvernul american sa lanseze un plan de 700 mld. dolari (543,7 mld. euro) pentru salvarea industriei.
"Acesti oameni vor continua sa fie remunerati considerabil comparativ cu alte sectoare; problema este ca in ultimii ani a existat o discrepanta semnificativa intre restul lumii si bancheri", a declarat Jeanne Branthover, director la compania de recrutari Boyden Global Executive Search.
Merrill, care a pierdut in acest an 72 de procente pe piata bursiera, a anuntat ca va accepta preluarea de catre Bank of America, tranzactia fiind negociata in aceeasi perioada in care rivalul Lehman Brothers a fost declarat falimentar. 
Merrill a raportat pierderi in ultimele cinci trimestre.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO