Business Internaţional

Seful ABN demisioneaza, ca sa nu fie "calaul" propriei banci

12.10.2007, 19:32 15

ABN Amro a anuntat ca directorul executiv, Rijkman Groenink, se va retrage de la conducerea bancii olandeze dupa ce aceasta va fi preluata de catre Royal Bank of Scotland (RBS), impreuna cu cei doi parteneri ai sai, Fortis - Belgia si Santander - Spania, scrie Bloomberg.
Banca a anuntat ca Groenink urmeaza sa se retraga de la conducerea bancii in cadrul viitoarei sedinte a consiliului de administratie, data si alte detalii privind aceasta intalnire urmand sa fie anuntate cat mai repede posibil.
Groenink va fi inlocuit la conducerea bancii de catre Mark Fisher de la Royal Bank of Scotland.
Actionarii ABN Amro au acceptat oferta celor de la RBS de aproape 72 de miliarde de euro (102 mld. dolari), aceasta fiind cu mult mai mare decat cea venita din partea Barclays cu aproape sase luni inainte. Groenink, care initial incercase sa evite sa incheie o intelegere cu cei de la RBS pe motiv ca ar urma sa "dezmembreze" banca olandeza, s-a vazut nevoit in cele din urma sa accepte oferta venita din partea celor trei banci.
"Groenink nu vrea sa fie calaul propriei sale banci", a declarat Axel Pierron, analist in cadrul Celent, companie de analiza financiara din Boston. "Sub conducerea lui Groenink, ABN Amro s-a extins din Olanda in Italia, in Statele Unite, in Orientul Mijlociu si chiar in Brazilia, banca fiind prezenta in 53 de tari, avand peste 110.000 de angajati", a mai adaugat el.
Groenink s-a alaturat ABN Amro inca din 1974, devenind membru in consiliul de administratie al ABN Amro din Olanda in 1991, dupa fuziunea cu banca olandeza Algemene. A devenit CEO al intregului grup in mai 2000. Anul trecut Groenink a incasat circa 3,66 milioane de euro din salarii, bonusuri si plati efectuate in actiuni. Purtatorul de cuvant al bancii, Christine van Waveren, a declarat ca membrii consiliului de aministratie nu au hotarat cu cat anume sa fie remunerat Groenink la plecare.
"In aprilie banca imbratisa cu entuziasm oferta unui partener de suflet, insa actionarii au ales-o pe cea venita din partea consortiului celor trei banci", a declarat Groenink.
"Din aceasta cauza mi se pare cel mai potrivit ca eu sa ma retrag pentru a face loc unui mai bun CEO, care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu planul celor trei banci", a incheiat Groenink.
Fred Goodwin, CEO al RBS, a declarat ca nu este deloc ingrijorat ca ABN Amro ar putea inregistra vreo scadere a profitului in urma crizei creditelor ipotecare din sectorul sub-prime din Statele Unite.
"Suntem extrem de increzatori in ceea ce cumparam", a declarat Goodwin. "Preconizam ca veniturile bancii o sa fie cel putin la fel de ridicate ca si cele de pana acum", a mai adaugat el.
Fortis, cea mai mare banca belgiana, a fost cea care a completat oferta consortiului, grupul contribuind cu 13,4 miliarde de euro la suma totala. Royal Bank va emite actiuni in valoare de 5 miliarde de euro destinate actionarilor ABN Amro si va strange alte 6 miliarde de euro de pe piata de capital. Banco Santander a vandut un numar record de actiuni convertibile in valoare de peste 7 mld. euro pentru a finanta tranzactia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO