Business Internaţional

​Serbia, Kazahstan, Armenia, Georgia şi Hong Kong, destinaţii majore de relocare ale companiilor ruseşti

​Serbia, Kazahstan, Armenia, Georgia şi Hong Kong,...

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2022, 00:05 269

Din cauza numărului foarte mare de companii ruseşti care îşi mută afacerile în Serbia, companiile locale găsesc cu greu birouri disponibile de închiriat, relatează Serbian Monitor.

„Este clar că multe companii cu sediul în Moscova se relochează în principal în Belgrad, dar şi în alte oraşe ca Novi Sad şi Nis. Aceste companii mari caută spaţii comerciale extinse şi afectează fluxul ofertei şi cererii“, arată Milos Mitic, expert imobiliar.

În primele trei luni de după începutul războiului din Ucraina, ruşii au deschis peste 1.000 de afaceri în Serbia, peste 10 companii fiind înregistrate zilnic.

În acelaşi timp, companiile ruseşti continuă să se relocheze şi în Asia centrală.

Numărul de businessuri ruseşti din Kazahstan a crescut cu 500-800 de entităţi pe lună din martie 2022, potrivit kz.kursiv.media.

Numărul de companii ruseşti din Kazahstan a înregistrat o creştere de 35%, o tendinţă similară fiind con­sem­nată în Kîrgîzstan şi Uzbekistan.

În septembrie 2022, existau 15.400 companii cu capital rusesc în Kazahstan.

Companiile ruseşti reprezintă aproape toate sectoarele economice cu excepţia construcţiilor şi financiar.

Un raport recent al Transpa­rency International Georgia arată că există 17.000 de companii ruseşti în Georgia, peste jumătate dintre aces­tea fiind înregistrate după începutul războiului din Ucraina, relatează jam-news.net.

În martie-septembrie 2022, aproximativ 9.500 de companii ruseşti au fost înregistrate în Georgia, de 10 ori mai multe decât în 2021.

De asemenea, 300 de mari com­panii cu capital rusesc şi aproximativ 2.500 de firme mici ruseşti au fost înre­gistrate în Armenia în urma mişcărilor de relocare ale firmelor din Rusia.

Companiile ruseşti rămase fără acces la capitalele financiare occiden­tale explorează şi Hong Kongul ca alternativă.

Astfel sunt generate temeri în rândul oficialilor americani că hubul asiatic ar putea deveni un refugiu pentru companiile sancţionate în legătură cu războiul din Ucraina, scrie Bloomberg.

„Interesul din partea companiilor ruseşti pentru relocarea anumitor activităţi în Hong Kong este cu siguranţă în creştere“, arată Sherman Yan, managing partner al unei firme de avocatură din Hong Kong care a purtat discuţii iniţiale cu clienţi din Rusia.


În primele trei luni de după începutul războiului din Ucraina, ruşii au deschis peste 1.000 de afaceri în Serbia, peste 10 companii fiind înregistrate zilnic.


 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO