Business Internaţional

Sindromul Turnului Babel, sau relatia dintre crize si cladiri

02.06.2004, 00:00 57



Gradul de dezvoltare economica a Chinei a reprezentat in ultimul timp subiectul unor aprinse dezbateri in randul analistilor economici. Intrebarea este daca ritmul de crestere economica se va incetini treptat sau se va accelera pana la extrem, provocand un colaps economic.



Dupa parerea unor analisti, citati de The Moscow Times, cea de-a doua alternativa este in prezent mai plauzibila. India va trece si ea printr-o majora criza economica catre sfarsitul acestui deceniu, impreuna cu tarile bogate in petrol din Orientul Mijlociu. Analistii nu s-au pronuntat inca cu privire la soarta Rusiei, dar nu exclud un alt colaps economic major care s-ar putea produce in urmatorii ani.



Acest rationament se bazeaza, conform analistilor respectivi, pe un indicator infailibil. Toate aceste tari au finalizat, inceput sau intentioneaza sa construiasca cea mai inalta cladire din lume. Acesta este Sindromul Turnului Babel.



In trecut, aceasta ambitie s-a dovedit a fi fatala. Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia, au fost proiectate la mijlocul anilor '90, cand Asia de sud-est parea sortita sa devina epicentrul dezvoltarii economice globale. In momentul in care turnurile gemene au aparut in 1998, devenind cele mai inalte cladiri din lume, atat Malaiezia, cat si intreaga regiune treceau printr-o grava criza economica pe care nu au reusit sa o depaseasca in intregime pana in ziua de astazi.



Actualul campion, turnul Taipei 101 din Taiwan, a fost inceput in 1998. In momentul in care a fost construit in intregime, in toamna anului trecut, depasind turnurile Petronas, Tawan-ul incerca sa depaseasca cea mai severa recesiune de la cel de-al doilea razboi mondial.



Istoria zgarie-norilor este presarata cu crize economice si financiare. Chrysler Building din New York City a devenit cea mai inalta cladire din lume in momentul deschiderii din mai 1930, la sapte luni dupa prabusirea bursei. In momentul cand a fost depasita de Empire State Building in anul urmator, perioada de criza economica denumita Great Depression era in plina desfasurare.



Este demn de mentionat faptul ca World Trade Center a fost deschis in 1973, la inceputul celui mai nefast deceniu din istoria orasului New York, cand orasul se afla in pragul colapsului.



Acum, China construieste World Financial Center in Sanhai, ce va avea o inaltime de peste 460 de metri, urmand a fi finalizat in decursul acestui an, conform estimarilor. In momentul in care constructia sa va fi finalizata, acesta ar putea deveni cea mai inalta cladire din lume. Trei dintre cele mai inalte sase cladiri din lume se gasesc deja in China. India si Dubai se pregatesc si ele sa se inscrie in competitia celei mai inalte cladiri din lume, in 2007 sau 2008.



In Moscova, Triumf Palas, a carui constructie urmeaza a fi finalizata catre sfarsitul acestui an, este considerat drept cea mai inalta cladire de apartamente din Europa. Ce este mai grav, orasul intentioneaza sa ridice o monstruozitate de 116 etaje denumita Russia Tower ca parte a complexului Moskva-City. Cu o inaltime de 648 metri, turnul va deveni cea mai inalta constructie din lume. Din fericire, nu a fost obtinuta inca finantarea necesara construirii acestuia.



Rusia a avut o relatie ciudata cu zgarie-norii. Scopul ridicarii celei mai inalte cladiri din lume, o intreprindere eroica, tehnologica si fara sens, a fost adaptat la statul sovietic. Astfel, in anii '30, Stalin a inceput constructia grandiosului Palace of Soviets, incununat cu o statuie de 100 de metri infatisandu-l pe Lenin, a carui inaltime urma sa atinga 389 metri.



Istoria sa contine povestea experimentului comunist la scara redusa. Constructia palatului a inceput cu demolarea Cathedral of Christ the Savior. Timp de doua decenii nu a existat decat un imens santier. In sfarsit, incercarile de a ridica un zgarie-nori mai inalt decat orice zgarie-nori din America au fost abandonate, iar terenul a fost transformat in cel mai mare bazin de inot outdoor din lume.



Catedrala a fost recladita in perioada post-sovietica, iar ambitia lui Stalin de a ridica cea mai inalta cladire din lume in Moscova a renascut.



Exista destule motive pentru care Russia Tower nu ar trebui sa fie construit. Incendiul devastator ce a cuprins turnul Ostankino cu cativa ani in urma si recentul colaps al parcului acvatic Transvaal ridica suficiente semne de avertizare. In plus, marimea cladirii ar atrage in mod inevitabil atentia teroristilor.



Criza sectorului imobiliar reprezinta in mod tipic ultimul stadiu al unei crize economice si financiare, cand preturile la terenuri cresc vertiginos, iar volumul lichiditatilor este atat de mare incat nu poate fi "turnat" in proiecte vizibile, extrem de costisitoare. In timp ce in unele cazuri, cum ar fi orasele-stat superaglomerate ale Asiei, astfel de constructii pot fi justificate, Rusia, cu spatiile sale vaste slab populate, nu are nici un motiv evident pentru a ridica astfel de constructii. In cazul in care Russia Tower sau un alt proiect similar se va materializa, acest lucru va fi un indiciu clar ca toti acei petrodolari obtinuti usor li s-au urcat oamenilor la cap.



In mod alarmant, Freedom Tower, cu o inaltime de 541 de metri, ce urmeaza a inlocui turnurile gemene din New York, este proiectat a deveni cea mai inalta cladire din lume. S-ar parea ca a ridica noua structura cu 120 metri mai sus decat turnurile distruse in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 este un semn de mandrie si patriotism. Insa, in cele din urma, totul se va rezuma la preturile din sectorul imobiliar. Pana la urma, New York-ul se afla in mijlocul unei urate crize a sectorului imobiliar, un apartament mediu de doua camere din jumatatea de sud a Manhattan-ului vanzandu-se la un pret de peste 1 milion de dolari.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO