Business Internaţional

Slăbeşte unitatea „antirusă“ în sânul UE

Slăbeşte unitatea „antirusă“ în sânul UE

Autor: Iulia Enache

30.01.2015, 00:04 1352
Cehia şi Slovacia sunt „sceptice“ în ceea ce priveşte adoptarea unor noi sancţiuni europene împotriva Rusiei, potrivit unei informări a cancelariei austriece publicat la Viena după o întâlnire trilaterală care a avut loc ieri, înaintea reuniunii miniştrilor de externe ai UE care ar fi urmat să decidă impunerea de noi sancţiuni Federaţiei.

„Cancelarul Werner Faymann şi premierii ceh Bohuslav Sobotka şi slovac Robert Fico s-au declarat sceptici în ceea ce priveşte noile sancţiuni ale UE împotriva Rusiei“, potrivit Cancelariei Austriei. „Sancţiuni suplimentare sau o consolidare a sancţiunilor actuale pot fi, în cel mai bun caz, doar o soluţie de rezervă şi nu vor putea niciodată să înlocuiască un plan de pace“, a subliniat şeful guvernului austriac.

Nici Germania nu este favorabilă unor noi sancţiuni, în vreme ce Grecia cere ridicarea lor.

„Prioritatea trebuie să fie stabilirea unui dialog susţinut“, a adăugat Faymann în acest text publicat la încheierea întâlnirii trilaterale organizate la Slavkov u Brna (Cehia) cu ocazia împlinirii a 210 ani de la bătălia de la Austerlitz.

Cele 28 de state membre ale UE s-au reunit joi la Bruxelles pentru a discuta despre Ucraina şi întâlnirea s-ar putea încheia, potrivit Franţei, cu o extindere a listei cu persoanele sancţionate pentru implicarea în conflict.

Perspectiva unei noi înăspriri a sancţiunilor este însă departe de a întruni unanimitatea în rândul ţărilor membre, noul guvern grec afirmând că vrea să „împiedice producerea unei fracturi“ între UE şi Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO