Business Internaţional

Slovacii voteaza asupra designului monedelor euro

18.11.2005, 18:59 16

Slovacii vor vota cu privire la designul viitor al monedelor euro utilizate de tara lor, existand posibilitatea ca Slovacia sa fie prima natiune ce introduce simboluri crestine pe monedele zonei euro, relateaza EUObserver.

In timp ce bancnotele euro arata la fel in toate tarile ce au adoptat moneda unica europeana, designul unei parti a monedelor utilizate in regiune este hotarat de fiecare stat membru in parte.

Ca parte a pregatirilor de adoptare a euro in 2009, Banca Nationala a Slovaciei a selectat zece imagini, prezentandu-le cetatenilor, iar acestia au la dispozitie o saptamana pentru a vota prin telefon sau mesaje scrise.

"Rezultatul voturilor, ce va fi anuntat la sfarsitul acestei saptamani, va avea un impact hotarator asupra deciziei oficiale ce va fi luata de consiliul guvernator la mijlocul lunii decembrie", a declarat purtatorul de cuvant al bancii, Igor Barat.

Imaginile selectate au fost publicate in presa si pe website-ul bancii centrale.

In primele doua zile de dupa lansarea studiului, aproximativ 40.000 de slovaci au telefonat sau au trimis un mesaj pentru a vota imaginea preferata.

In majoritatea tarilor din zona euro, designul a fost ales de guverne, consilii de experti, sau monarhi, ca in cazul Luxemburgului sau Spaniei.

Cetatenii au fost direct implicati in procesul de selectarea a designului national pentru monedele euro numai in patru dintre tarile membre ale Uniunii Europene, Italia, Austria, plus potentialele noi membre Estonia si Lituania.

In Polonia, a fost lansat un studiu public neoficial, in timp ce Malta intentioneaza sa-si consulte cetatenii intr-o anumita forma.

Toate cele zece "noi" membre ale Uniunii sunt obligate sa adopte moneda euro, primul grup de tari (Estonia, Lituania si Slovenia) urmand sa adere in 2007.

Majoritatea tarilor ce fac parte din zona euro au ales simboluri nationale pentru a aparea pe monedele euro. In Slovacia insa, jumatate din designurile selectate reprezinta simboluri crestine, o cruce (ce apare si pe steagul national) sau o fecioara Maria cu Isus.

In cazul in care unul din aceste simboluri va fi selectat, Slovacia ar fi prima dintre membrele zonei euro ce va introduce un simbol crestin pe monedele euro, cu exceptia Spaniei si Portugaliei, ce au imagini ale unor catedrale renumite pe unele monede.

In Polonia, unii cetateni si-au exprimat preferinta pentru cea mai cunoscuta personalitate a tarii, fostul papa, conform unor oficiali ai bancii centrale.

Fostul papa apare in prezent pe propria moneda euro a Vaticanului. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO