Business Internaţional

Slovenia, cea mai nouă victimă a crizei, în faţa furtunii perfecte

Slovenia, cea mai nouă victimă a crizei, în faţa furtunii perfecte

Autor: Iulian Anghel

11.11.2011, 17:18 3189

Randamentele obligatiunilor pe zece ani emise de Slovenia au depăşit astăzi pragul de 7% (cel mai mare procent de la aderarea la euro în 2007) limita peste care altă ţări s-au văzut obligate să ceară ajutor internaţional. Slovenia devine cea mai nouă victimă a crizei datoriilor, potrivit Financial Times.

Datoria Sloveniei este la fel de mică ca şi ţara, 38% din PIB la finele lui 2010. Dar Slovenia este acum o victimă a Italiei care şi ea a sărit pragul "dezastrului", 7% dobânda cerută în urmă cu două zile pentru bondurile emise pe 10 ani, procent considerat a fi maximum până la care împrumutul poate fi sustenabil. Îngrjorările în legătură cu Slovenia sunt legate de lipsa reformei în sectorul bugetar şi de sistemul bancar care are puternice legături cu cel italian. Temerea este că băncile italiene care au fost foarte active în Slovenia înaintea crizei se vor replia din cauza problemelor de acasă şi vor lăsa ţara într-o cumplită lipsă de lichidităţi, potrivit FT.

Ecartul randamentelor obligatiunilor pe 10 ani ale Germaniei si Sloveniei a atins recordul de 535 puncte de baza (160 de puncte de bază, ieri, în cazul spreedului obligaţiunilor franceze faţă de cele germane).

Randamentul obligaţiunilor austriece au crescut şi ele puternic, de la 2,7% la începutul lunii, la 3,4% astăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO