Business Internaţional

Societe Generale a inchis anul pe profit in ciuda fraudei de 5 mld. euro si a pierderilor din SUA

22.02.2008, 20:24 10

Societe Generale, cea de-a doua banca franceza dupa valoarea de piata, a anuntat pierderi de 3,35 mld. euro in trimestrul patru din 2007, ca urmare a tranzactiilor neautorizate ale unuia dintre traderii sai, dar si a reducerii valorii contabile a activelor in urma pariurilor gresite de pe piata americana a creditelor subprime, scrie presa internationala.
Prin comparatie cu rezultatele financiare din ultimul trimestru al anului trecut, in perioada octombrie-decembrie 2006 profitul net al bancii s-a ridicat la 1,18 mld. euro. Pentru intreg anul 2007, profitul net al SocGen a coborat la 947 mil. euro, fata de 5,22 mld. euro cat s-a inregistrat in anul precedent, arata un raport al bancii franceze.
Daniel Bouton va continua sa conduca banca in ciuda scandalului in care este implicata. "Board-ul mi-a cerut sa scot banca din aceasta criza, board-ul mi-a cerut sa continui sa dezvolt banca si asta fac", a declarat Bouton. "Voi continua actuala strategie pentru ca, in ciuda anului 2007 foarte prost si a acestei fraude, este cea mai buna strategie si aduce cea mai mare valoare pentru actionari."
Oficialii bancii au anuntat, de asemenea, ca vor reduce valoarea dividendelor acordate investitorilor pana la 90 de eurocenti pe actiune, fata de 5,22 euro pe actiune, cat a platit anul trecut.
Astfel, banca isi mentine politica urmata pana acum, aceea de a plati actionarilor aproximativ 45% din profitul net.
Veniturile diviziei de retail a bancii franceze au ajuns la 315 mil. euro in trimestrul patru al anului trecut, in scadere fata de 318 mil. euro cat s-a inregistrat in perioada similara din 2006. Creditele de consum acordate de diviziile externe au adus bancii venituri de 202 mil. euro, in crestere cu 53% fata de perioada similara din 2006, pe fondul operatiunilor de extindere ale companiei pe pietele din Europa de Est si Africa de Nord.
Veniturile diviziei de administrare a investitiilor au coborat in 2007 cu doua treimi, pana la 50 mil. euro, in conditiile in care o parte semnificativa a clientilor bancii si-au retras banii din cadrul fondurilor de investitii administrate de catre aceasta. Profitul net al diviziei a inregistrat o scadere pana la 20,1 mil. euro, fata de 41,9 mil. euro in anul precedent.
Oficialii SocGen considera ca factorul determinant care a condus la asemenea rezultate este reprezentat de tranzactiile neautorizate efectuate de fostul trader Jerome Kerviel, ale carui pozitii deschise pe piata bursiera europeana au condus la pierderi de 4,9 mld. euro. Pierderile uriase, cele mai mari de acest gen din istoria industriei bancare, au ridicat o serie de semne de intrebare privind eficacitatea sistemului de control al bancii conduse de Daniel Bouton.
Presiunile exercitate asupra presedintelui bancii s-au intensificat, in conditiile in care miercuri au fost date publicitatii concluziile unei anchete interne, condusa de Jean Martin-Folz, fostul presedinte al Peugeot, si care a urmarit modul in care s-au desfasurat tranzactiile ilegale efectuate de fostul trader.
Raportul arata ca managerii de risc ai bancii au ignorat in ultimii doi ani 75 de avertismente privitoare la operatiunile lui Jerome Kerviel. "Este aproape incredibil ca managerii de risc au esuat in a descoperi la timp operatiunile ilegale", spune David Moss, manager de fond.
De asemenea, raportul indica faptul ca persoanele responsabile cu operatiunile de control nu si-au informat superiorii despre neregulile descoperite in cadrul tranzactiilor lui Kerviel nici macar in momentul in care erau implicate sume foarte mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO