Business Internaţional

Somajul a devenit principalul produs de export al SUA

07.12.2008, 15:57 15

SUA exportau candva locuri de munca. In prezent, exporta somaj. Recesiunea pronuntata din SUA, care s-a soldat cu pierderea a 1,2 milioane de locuri de munca pana in prezent, incepe sa genereze efecte si in strainatate.
Cererea in scadere pentru importuri si nevoia din ce in ce mai redusa de componente venite din exterior a companiilor americane ii lasa fara loc de munca pe muncitorii de la producatorul auto Porsche din Germania si pe cei de la companiile chineze care furnizau jucarii pentru Mattel.
Economistii afirma ca somajul global ar putea inregistra recordul maxim din ultimele doua decenii, pe masura ce conexiunile dintre comert si investitii, ce au evoluat pe parcursul celor 20 de ani de globalizare, amplifica impactul pe care il are contractia economiei americane asupra pietelor externe.
In absenta unor economii dinamice care sa amortizeze efectele, prabusirea pietei muncii ar putea fi mai profunda si de lunga durata.
"In acelasi mod in care sprijinim activitatea economica atunci cand crestem rapid, recesiunea din SUA va atarna greu asupra economiei globale si va reduce personalul partenerilor nostri comerciali", a declarat Lewis Alexander, economist-sef la Citigroup din New York.
"Milioane" de concedieri ar putea continua in 2009 "daca nu actionam rapid si ferm", a declarat presedintele ales Barack Obama. El are ca obiectiv crearea a 2,5 milioane de noi locuri de munca in primii doi ani ai mandatului sau.
"Nu este sub nicio forma numai o poveste americana", a afirmat David Hensley, director al departamentului de coordonare economica globala de la sucursala JPMorgan Chase din New York, care estimeaza ca rata somajului se va majora atat in tarile dezvoltate, cat si in cele emergente.
La nivel mondial, rata somajului ar putea sari la un nivel de peste 7 procente pana in 2010, dupa doua decenii in care a fluctuat intre 5 si 7 procente, a precizat Kathleen Stephansen, economist-sef pentru divizia Credit Suisse din New York.
"Placinta globala se micsoreaza rapid si atunci cand acest lucru se intampla, pur si simplu nu exista suficiente afaceri care sa le ofere tuturor locuri de munca".
Somajul in Germania, cel mai mare exportator din lume, s-ar putea accentua dupa ce a inregistrat un declin timp de 32 de luni consecutive, cea mai pronuntata reducere dupa reunificarea din 1990.
"Ameliorarea de pe piata germana a muncii se va sfarsi cel tarziu in 2009", a declarat Michael Huether, presedinte al institutului economic din Kšln, Institut der Deutschen Wirtschaft.
Compania BASF din Germania si-a anuntat in cursul lunii precedente intentiile de suspendare temporara a activitatii in cazul a 80 de uzine la nivel global, pe masura ce clientii din industria auto, a constructiilor si textila si-au redus cererea.
Din anii '30, somajul si declinul economic nu au mai fost atat de interconectate la nivel international, a afirmat laureatul Premiului Nobel pentru economie, Robert Solow, in varsta de 84 de ani si profesor la Massachusetts Institute of Technology.
"In mod normal, ciclurile economice nu sunt sincronizate la nivel global si din punctul acesta de vedere, ele raman relativ blande", a afirmat Solow. In prezent, "exista o mai pronuntata sincronizare care contribuie la adancirea recesiunii."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO