Business Internaţional

Spania a împrumutat 4,5 miliarde euro, la costuri mai mari după retrogradarea Italiei

Spania a împrumutat 4,5 miliarde euro, la costuri mai mari după retrogradarea Italiei

Autor: Marius Oncu

20.09.2011, 14:40 440

Spania a vândut, marţi, titluri pe termen scurt de 4,5 miliarde de euro, însă costurile împrumuturilor au crescut după retrogradarea Italiei de către agenţia de rating Standard & Poor's, trasmite Reuters.

Guvernul spaniol a reuşit să atragă de pe pieţele financiare suma maximă ţintită pentru licitaţia de obligaţiuni cu scadenţe la 12 şi 18 luni. Randamentele plătite investitorilor au urcat cu circa 0,2 puncte procentuale pentru ambele emisiuni.

Spania şi Italia au beneficiat de sprijinul ferm al Băncii Centrale Europene (BCE) pe pieţele secundare de la începutul lunii august, când instituţia a început să cumpere obligaţiuni ale ţărilor ameninţate de extinderea crizei datoriilor suverane.

Programul de achiziţii al BCE nu a calmat temerile privind contagiunea crizei, iar retrogradarea Italiei de către Standard & Poor's a subliniat aceste temeri şi a susţinut creşterea randamentelor pentru obligaţiunile Spaniei şi Italiei.

Decizia agenţiei nu a ajutat licitaţia organizată marţi de Spania, afirmă analiştii.

"Obligaţiunile Spaniei s-au aflat sub presiune. Dar este o licitaţie cu rezultate destul de decente, care a permis Trezoreriei să închidă licitaţia aproape de ţinta maximă în circumstanţe dificile", a spus Orlando Green, analist la Credit Agricole.

Randamentul mediu al titlurilor pe 12 luni a fost de 3,59%, faţă de 3,335% în august, în timp ce pentru cele pe 18 luni randamentul a urcat de la 3,592% în august la 3,807%. Acestea sunt cele mai ridicate randamente plătite de Spania din 2008, respectiv 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO