Business Internaţional

Spania are sanse minime de a scapa de recesiune

03.09.2008, 17:46 26

Spania va intra cel mai probabil intr-o perioada de recesiune economica care va duce la o crestere a somajului pana la 14%, dupa ce criza pietei imobiliare a inceput sa se extinda si asupra restului economiei din peninsula, conform unui sondaj efectuat printre economisti, scrie Bloomberg.
Probabilitatea ca economia spaniola sa regreseze timp de doua trimestre consecutiv pana la sfarsitul anului viitor a crescut la 67,5% fata de 50% luna trecuta, conform unui raport realizat de 14 economisti intervievati de Bloomberg News. Opt din cei zece economisti care au prevazut startul perioadei de recesiune au specificat ca acesta ar putea avea loc in al treilea trimestru al acestui an.
Spania, a carei economie a crescut mai rapid decat celelalte tari din zona euro timp de peste un deceniu datorita boom-ului din constructii, a avut parte in al doilea trimestru de cel mai incet ritm de crestere de la recesiunea din 1993.
Bancile au redus creditarile in timp ce costurile tot mai mari au erodat veniturile. Vanzarile din sectorul retail au scazut timp de opt luni consecutiv, iar ultimele rapoarte arata ca somajul a crescut pentru a cincea luna la rand in august.
Rata somajului din Spania va atinge, conform grupului de economisti intervievati de Bloomberg, valoarea de 14%, dupa ce in al doilea trimestru a crescut pana la 10,4%.
Numarul persoanelor care au depus cereri de ajutor de somaj a crescut cu 4,3%, respectiv 103.085 de persoane fata de luna trecuta, pana la 2,53 milioane de spanioli, conform unei declaratii a ministrului muncii. Fata de anul trecut, numarul persoanelor care au solicitat ajutoare de somaj a crescut cu 25%, respectiv 501.705 de persoane. Activitatea sectorului de constructii s-a prabusit in ultima perioada in Spania.
In plus, bancile spaniole, desi nu au fost expuse la riscurile creditelor subprime, depind in mare parte de creditele ipotecare contractate de spanioli, care in unele cazuri reprezinta 60% din sursele de venit ale institutiilor. Din aceasta cauza, criza ipotecara a afectat intreg sectorul financiar al tarii. "Este foarte dificil sa gasim o solutie salvatoare intr-un timp atat de scurt", a declarat David Owen, economist-sef specializat pe pietele dezvoltate de la Dresdner Kleinwort din Londra. El a adaugat ca economia spaniola ar putea stagna in urmatorii cinci ani.
Bancile au ramas neputincioase in fata cresterii numarului de credite neperformante cauzate de imposibilitatea de plata a debitorilor, in timp ce companiile de real estate au fost nevoite sa isi reduca valoarea contabila a activelor. Dezvoltatorul spaniol Inmobiliaria Colonial a inregistrat pierderi nete in valoare de 2,38 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari) in prima jumatate a anului dupa ce a fost nevoit sa reduca valoarea contabila a activelor sale imobiliare si a participatiei intr-o firma de constructii.
Guvernul spaniol prevede pentru acest an o crestere economica de 1,6%, in timp ce pentru anul viitor este prevazuta o crestere de doar 1%, pentru ca abia in 2010 tinta guvernamentala de 3% sa fie atinsa. Ministrul de finante spaniol Pedro Solbes a declarat ca nu prevede o recesiune in perioada urmatoare, in ciuda incetinirii economice a zonei euro din al doilea trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO