Business Internaţional

Spania trebuie să se pregătească de impact în faţa perspectivei unei recesiuni prelungite

Spania trebuie să se pregătească de impact în faţa perspectivei unei recesiuni prelungite

Mariano Rajoy, premierul Spaniei

30.07.2012, 00:05 760

Declaraţiile curajoase ale preşedintelui BCE Mario Draghi, care a promis că va face totul pentru a proteja euro, au adus pentru moment costurile de finanţare ale Spaniei sub cotele de pericol. Însă speculaţiile că Madridul are în vedere un bailout record pentru zona euro, de 300 miliarde euro, şi gravele probleme structurale ale unei economii care va rămâne probabil în recesiune încă un an şi jumătate ar putea face ca momentul de respiro de pe pieţele de finanţare să fie doar liniştea dinaintea unei furtuni extrem de costisitoare.

Spania a recunoscut pentru prima dată că ar putea avea nevoie de un bailout de la UE şi Fmi de 300 miliarde euro în cazul în care costurile de finanţare rămân la niveluri nesustenabile, potrivit declaraţiilor date de un oficial al zonei euro agenţiei Thomson Reuters.

Problema finanţării ar fi fost pusă săptămâna trecută de ministrul spaniol al economiei Luis de Guindos la o discuţie cu ministrul german de finanţe Wolfgand Schaeuble în contextul în care randamentele obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani atingeau 7,6%, nivel la care, dacă se menţine mai mult timp, costurile de finanţare devin nesustenabile. Acest bailout nu ar include şi ajutorul internaţional de până la 100 miliarde euro cerut de Madrid pentru salvarea băncilor.

"De Guindos a vorbit despre 300 miliarde euro pentru un program total, dar Germania nu s-a simţit comodă cu ideea unui bailout chiar acum", a spus sursa citată.

Schaeuble i-a spus ministrului spaniol că nu va lua în considerare un ajutor înainte ca fondul permanent de salvare al zonei euro, ESM, să intre în funcţiune, probabil în septembrie. Mecanismul va avea o capacitate de 500 miliarde euro, la care se va ajunge traptat.

BCE, singurul salvator

Un purtător de cuvânt al guvernului spaniol a negat existenţa vreunor discuţii privind un plan de salvare de 300 miliarde de euro, dar şi planurile de bailout ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei au fost negate de oficiali până în ultimul moment.

Însă la sfârşitul săptămânii trecute randamentele obligaţiunilor spaniole au scăzut cu cel mai accelerat ritm din ultimele şapte luni pe fondul speculaţiilor că BCE ar putea cumpăra de pe piaţa primară titluri ale guvernelor Spaniei şi Italiei pentru a ajuta cele două state să se finanţaze, potrivit Bloomberg.

"În limita mandatului, BCE este gata să facă orice este necesar pentru a proteja moneda euro. Şi credeţi-mă, va fi de ajuns", a spus Draghi. Aceste afirmaţii reprezintă cel mai clar semnal de până acum că oficialii sunt concentraţi total pe prevenirea presiunilor ca Spania să ceară bailout internaţional.

Vineri, yieldurile obligaţiunilor spaniole pe zece ani au scăzut la 6,74%. Dar presiunile de pe pieţe ar putea reveni rapid şi cu mai multă forţă.

"Limbajul pe care Draghi l-a folosit a fost destul de puternic. Dacă nu reuşeşte să-şi ţină promisiunea, pieţele îi vor face să plătească, şi încă cu vârf şi îndesat", a spus Eric Wand, analist la Lloyds.

Pe de altă parte, Bundesbank, banca centrală a Germaniei şi una dintre cele mai influente instituţii din Europa, a reamintit că se opune oricăror achiziţii de obligaţiuni de către BCE, notează Financial Times.

Un bailout imposibil

Institutul de cercetare a pieţei Open Europe a calculat că un bailout complet pentru Spania ar costa 650 miliarde euro şi apreciază că o astfel de salvare ar fi imposibilă din punct de vedere economic şi politic, potrivit The Telegraph.

Calculele iau în cosiderare perspectiva ca Spania să nu mai aibă acces la pieţele de finanţare trei ani din cauza costurilor nesustenabile, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Necesarul de finanţare al Spaniei până la mijlocul anului 2015 se ridică la 542 miliarde euro, băncile având nevoie de 100 miliarde euro. Pentru regiunile spaniole vor fi necesare, probabil, încă 20 miliarde euro.

"Actualul plan de salvare a băncilor este clar insuficient, în timp ce un bailout total, care ar putea ajunge la 650 miliarde euro, este imposibil", a spus Raoul Ruparel, şeful departamentului de cercetare economică al Open Europe.

Recesiunea spaniolă va dura până în 2014

Recesiunea fără precedent din Spania va dura cel puţin încă 18 luni şi pune în pericol restul Europei, a avertizat Fondul Monetar Internaţional. Anticipând un deceniu pierdut pentru cea de-a patra economie ca mărime a Europei, instituţia se aşteaptă la o perspectivă "foarte dificilă" şi ca noile măsuri de austeritate anunţate de guvernul condus de premierul Mariano Rajoy să afecteze "semnificativ creşterea economică", scrie The Guardian.

"Economia se confruntă cu o recesiune dublă fără precedent, şomajul este inacceptabil de ridicat, datoria creşte rapid, iar unora din segmentele sectorului financiar le lipsesc capitalul şi accesul la pieţe", se arată într-un raport al FMI.

În document se estimează că economia nu va reîncepe să crească până în 2014 şi că abia în 2017 aceasta va ajunge la nivelul avut în 2007, anterior crizei financiare mondiale.

Raportul avertizează că Spania s-ar putea confrunta cu dificultăţi chiar mai mari decât anticipează FMI.



Ce este îngrijorător la Spania

  • Băncile deţin mai multe active imobiliare toxice decât active neriscante, scrie Business Insider;

  • Preţurile locuinţelor continuă să scadă, exacerbând efectele prăbuşirii pieţei imobiliare;

  • Majoritatea datornicilor spanioli sunt companii nefinanciare şi persoane fizice, care intră în incapacitate de plată indiferent de ajutoarele primite de guvern sau de bănci;

  • Guvernul a anunţat cele mai dure măsuri de austeritate de când statul este o democraţie;

  • Austeritatea provoacă proteste masive;

  • Aproximativ 50% dintre tineri nu au loc de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO