Business Internaţional

Spaniolii găsesc cu greu finanţare care este şi mai scumpă

15.06.2010, 23:08 17

Oficialii spanioli au recunoscut faptul că băncile şi companiileţării întâmpină dificultăţi în a se finanţa, evidenţiind presiunilecu care se confruntă Madridul în sensul implementării unorschimbări structurale profunde pentru recâştigarea încrederiiinvestitorilor, scrie The Wall Street Journal.

Investitorii sunt în special îngrijoraţi că Spania nu va ficapabilă să furnizeze mai mult capital băncilor în caz denecesitate fără ajutor de urgenţă de la UE şi FMI.

Spania a încercat din răsputeri în ultimele săptămâni săconvingă pieţele că poate rezolva problema creşterii puternice adeficitului şi că poate redresa sectorul bancar aflat în impas.

Guvernul socialist spaniol intenţionează să lanseze uncontroversat plan de reformare a pieţei muncii prin care încearcăsă rezolve o problemă despre care mulţi economişti cred că se aflăîn centrul crizei economice a Europei: pieţe rigide ale muncii caredescurajează investiţiile companiilor.

O temere importantă este legată de dificultăţile în creştere pecare băncile spaniole le au în a se finanţa reciproc. Băncilespaniole au suferit pierderi masive în urma unui declin puternic alpieţei imobiliare a ţării.

Răspunzând speculaţiilor conform cărora Spania ar putea fiobligată să ceară ajutorul UE şi FMI, cancelarul german AngelaMerkel a declarat că Spania poate apela la fondul de susţinere alEU dacă acest lucru va fi necesar.

Totuşi, Comisia Europeană şi primul-ministru spaniol au respinsastfel de speculaţii.

Spania "ca întreg trebuie să devină mai competitivă, iar piaţamuncii este unul dintre cel mai puţin competitive segmente alesale", a declarat Fernando Fernandez, economist.

Ţara are o piaţă a muncii structurată pe două niveluri. Unulinclude muncitori mai în vârstă, calificaţi, în locuri de muncăplătite bine, care sunt protejaţi. Celălalt constă din muncitorimai tineri care câştigă mai puţin şi pot fi demişi mai uşor.Criticii susţin că acest sistem a generat o rată ridicată aşomajului în rândul tinerilor şi că relaxarea primului nivel arduce la crearea mai multor locuri de muncă şi de mai bunăcalitate.

Guvernul pregăteşte în acelaşi timp o restructurare a sectoruluibancar al ţării, investitorii solicitând astfel de schimbări pefondul temerilor privitoare la datoria în creştere a Spaniei.Guvernul trebuie să împrumute 97 de miliarde de euro în acest anpentru a finanţa o datorie publică totală de 553 de miliarde deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO