Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gaidau Ion, Bogdan Cojocaru, Marius Oncu

21.10.2013, 19:39 90

Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker, ieşit slăbit din alegerile anticipate de duminică, a subliniat că Partidul Creştin-Social (CSV) pe care îl conduce a rămas prima formaţiune a ţării şi a cerut să conducă discuţiile pentru formarea viitorului guvern, scrie AFP. „Revendicăm prioritatea de a forma viitorul guvern“, a afirmat Juncker într-o scurtă declaraţie făcută la sediul partidului său după o lungă reuniune a organismelor de conducere. El a apreciat drept „impresionantă“ distanţa dintre CSV şi alte forţe politice. „Suntem partidul cel mai important“, a adăugat premierul luxemburghez. Potrivit unei estimări realizate de institutul TNS pentru postul de televiziune RTL, CSV a câştigat alegerile legislative la o distanţă considerabilă, cu 33,4% din voturi, însă a pierdut 4,6 puncte şi trei mandate în comparaţie cu 2009. Juncker este cel mai longeviv premier din zona euro.

 

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, a devansat Rusia şi a devenit şi cel mai mare producător de ţiţei, potrivit datelor Joint Organizations Data Initiative, preluate de CNBC. Arabia Saudită a pompat 10,19 milioane de barili de petrol de zi în august, cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani, comparativ cu 10,034 milioane de barili pe zi în iulie. Rusia a produs în august 10,062 milioane de barili pe zi. Statele din zona Golfului Persic, bogate în resurse de petrol, produc deja la cote record. Irakul a pompat 3,207 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă revenirea la nivelurile de anul trecut. Producţia Statelor Unite s-a situat la 7,590 milioane de barili pe zi, cea mai mare de după mai 1989.

 

O agenţie federală din SUA responsabilă de supravegherea companiilor de creditare ipotecară Fannie Mae şi Freddie Mac vrea să obţină de la Bank of America despăgubiri de 6 miliarde dolari pentru practici de dinaintea crizei financiare, au declarat surse apropiate situaţiei, pentru Financial Times. Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor a dat în judecată 17 instituţii de credit, acuzându-le că au încălcat mai multe legi la vânzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci către Fannie Mae şi Freddie Mac. Cele două companii au ajuns în 2008 aproape de colaps din cauza tranzacţiilor încheiate cu aceste bănci. Suma vizată de la Bank of America este mai mare decât despăgubirile pe care agenţia federală le-ar primi de la banca JPMorgan în urma unei înţelegeri amiabile record, de 13 miliarde de dolari, a instituţiei de credit cu autorităţile americane într-un caz similar. Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor ar încasa 4 miliarde de dolari din acordul cu JPMorgan dacă acesta se confirmă. Bank of America are cea mai mare potenţială expunere dintre cele 17 bănci aduse în faţa instanţei de către agenţia federală, cu instrumente financiare în valoare totală de 57 de miliarde de dolari, faţă de 33 de miliarde de dolari în cazul JPMorgan.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO