Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

06.02.2014, 20:14 83

Parlamentul ungar a aprobat ieri legea care permite lansarea celei de-a treia runde de reduceri ale tarifelor energiei pentru gospodării. Aceasta prevede scăderea preţului gazelor naturale cu 6,5% începând cu 1 aprilie, ieftinirea electricităţii cu 5,7% din 1 septembrie şi reducerea tarifelor la încălzire cu 3,3% din octombrie, scrie Portfolio.hu. Guvernul ungar a tăiat deja preţurile utilităţilor cu 20% în total în ultimul an. Propunerea, înaintată de guvern, a fost aprobată de parlamentari cu 298 de voturi pentru şi şapte împotrivă. Parlamentul este dominat de partidul de guvernământ, iar pentru luna aprilie, în care va fi parcursă prima etapă a rundei de reduceri, sunt programate alegeri parlamentare. Legea prevede, de asemenea, că băncile care încalcă regulile privind retragerile gratuite de bani de la bancomate pot fi amendate de banca centrală cu cel puţin 500 milioane de forinţi (1,6 milioane euro).

Ungaria va restitui Rusiei, în perioada 2025-2046, împrumutul de 10 miliarde de euro pe care guvernul de la Budapesta îl va primi pentru finanţarea construcţiei a două reactoare noi la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, singura din ţară, potrivit termenilor conveniţi de cele două părţi. Dobânda împrumutului se va situa la 4-4,9%, a declarat ministrul economiei, Mihaly Varga, scrie cotidianul Portfolio. Ministrul a declarat la postul de televiziune HárTV că executivul de la Budapesta s-a înţeles cu partea rusă asupra termenilor financiari ai creditului. Contractul ar putea fi semnat în următoarele zile, a spus el. Ieri dimineaţa Varga a afirmat la postul MTV că dobânda se va situa la 4% - 4,5% - 4,9%. Rusia va finanţa prin împrumutul de 10 miliarde de euro 80% din costurile construcţiei a două reactoare de câte 1.200 MW, urmând ca 20% din necesarul de fonduri să fie asigurat de Ungaria. Construcţia reactoarelor este estimată să dureze 10 ani, iar plata creditului ar trebui să înceapă la şase luni de la finalizarea lucrărilor. Ungaria nu ar fi obţinut condiţii mai bune pe piaţa financiară, a spus ministrul. Împrumutul a fost anunţat la mijlocul lunii ianuarie, în contextul unei întâlniri la Moscova a premierului ungar Viktor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, unde se află începând din luna noiembrie, în pofida decelerării inflaţiei în zona euro, decizia fiind anticipată de analiştii consultaţi de Bloomberg. „Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% şi, respectiv, 0%“, se arată într-un comunicat al BCE. Anunţul privind politica monetară va fi urmat de o conferinţă de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, de la care investitorii aşteaptă indicii privind evoluţia economiei europene şi eventuale planuri ale băncii centrale. Inflaţia la minimul a patru ani în zona euro şi volatilitatea de pe pieţele financiare ar putea impune noi măsuri din partea BCE, însă semnele de îmbunătăţire a situaţiei economice şi prognoza că avansul preţurilor va reveni treptat spre nivelul ţintit de bancă sugerează că şeful BCE va menţine politica actuală, potrivit Bloomberg. Doar 4 din cei 66 de economişti consultaţi de Bloomberg au estimat o reducere a dobânzii, de la 0,25% la 0,1%. Aşteptările analiştilor nu sunt întotdeauna cel mai bun indicator privind acţiunile lui Draghi, după ce aceasta a surprins în mai multe rânduri prin reduceri ale dobânzii şi măsuri neconvenţionale de sprijinire a euro în contextul crizei datoriilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO