Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

17.03.2014, 00:00 68

Cetăţenii din afara Uniunii Europene pot cumpăra cetăţenia UE pentru doar 150.000 lire sterline (180.000 euro) de la statul bulgar, arată o investigaţie sub acoperire a The Telegraph. Reporterilor britanici, care s-au dat drept reprezentanţi ai unui bogat om de afaceri indian, li s-a spus că solicitantul poate obţine paşaport bulgar, valabil în întreaga UE, fără să trebuiască să locuiască şi să lucreze în prealabil în Bulgaria, dacă depune o anumită sumă. Pe lângă aceasta mai este necesar doar ca omul de afaceri să vină în Bulgaria pentru o perioadă de câteva zile pentru a obţine toate drepturile de care se bucură cetăţenii UE, având în vedere că firma bulgară intermediară poate oferi clienţilor o adresă virtuală „validă, şi care este verificată de autorităţile care se ocupă de imigranţi“. Programul care permite obţinerea „mai rapidă“ a cetăţeniei bulgare a fost introdus discret cu doar câteva săptămâni înainte de 1 ianuarie 2014, când s-au ridicat restricţiile de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari în mai multe ţări europene care încă le menţineau. Comisarul UE pentru justiţie Viviane Reding şi-a exprimat îngrijorarea privind vânzarea în condiţii legale a cetăţeniei UE de către unele state ale UE, atenţionând că „cetăţenia nu trebuie să fie de vânzare“.

Conglomeratul industrial american General Electric a inaugurat în Ungaria, lângă Budapesta, o fabrică de 8.000 metri pătraţi unde va produce tablouri de control pentru centrale electrice, scrie Budapest Business Journal. Noua unitate va crea 100 de locuri de muncă, dintre care 40 pentru ingineri, potrivit secretarului de stat pentru comerţul exterior, Peter Szijjarto. Davide Marrani, managerul diviziei de producţie de petrol şi gaze a GE, a spus că Ungaria continuă să joace un rol-cheie în activitatea companiei americane. General Electric este cel mai mare investitor american din Ungaria şi al treilea exportator ca importanţă al Ungariei. Cu douăsprezece fabrici, trei centre regionale de afaceri şi trei centre de cercetare şi dezvoltare, GE are peste 12.000 angajaţi în Ungaria.

Producătorul de anvelope sud-coreean Nexen caută o locaţie unde să construiască prima fabrică din Europa, iar oraşul polonez Ujazd din Silezia concurează cu amplasamente din Republica Cehă, scrie Warsaw Business Journal. Ministrul polonez al economiei Janusz Piechocinski a declarat recent că în regiunea Silezia Inferioară din Polonia va fi construită una din cele mai mari fabrici de anvelope din Europa, potrivit presei locale. Nexen Tire ar urma să ia o decizie până la sfârşitul lui martie, a declarat o sursă implicată în negocieri pentru publicaţia poloneză de business Puls Biznesu. Nexen Tire produce aproximativ 30 milioane de cauciucuri pe an în fabricile din Coreea de Sud şi China. Compania intenţionează ca până în 2020 să devină unul dintre cei mai mari zece producători mondiali, cu o cadenţă de 80 milioane de unităţi pe an şi vânzări de 2,5 miliarde de dolari (1,8 miliarde euro). Mass-media din Republica Cehă a estimat că dacă ar fi aleasă Cehia, investiţia s-ar putea ridica la 10 miliarde coroane (365 milioane euro) şi ar putea fi create până la 2.000 de locuri de muncă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO