Business Internaţional

SUA, o pată rară de lumină într-un peisaj economic mondial din ce în ce mai întunecat. Care este arma secretă a economiei americane

SUA, o pată rară de lumină într-un peisaj economic...

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2023, 22:17 6654

SUA continuă să înregistreze o „creştere constantă“ spre deosebire de alte economii avansate ♦ Rata şomajului din America de-abia s-a mişcat de la un minim pe mai multe decenii chiar în condiţiile în care inflaţia a coborât.

Activitatea economică de pe pieţele avansate şi emergente a încetinit până la cele mai slabe niveluri de când lumea a ieşit din lockdown-urile anticoronavirus, Statele Unite constituind unul dintre rarele puncte luminoase, scrie Financial Times.

Indicatorii încrederii din economiile avansate au scăzut puternic în ultimele luni, ca şi cei ai activităţii economice, atât în economiile dezvoltate, cât şi în cele emergente, relevă studii realizate pentru FT care evidenţiază starea fragilă a creşterii economice la nivel mondial.

Indicatorul Brookings-FT pentru redresarea economiei mondiale, sau Tiger, vine în condiţiile în care strategii lumii se pregătesc să se reunească în Maroc pentru întâlnirile de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale.

FMI a semnalat că şansele unei aterizări dure pentru economia mondială au scăzut în parte graţie performanţei solide a SUA.

Redresarea lentă şi inegală de la pandemie a dus la o „divergenţă în creştere a direcţiilor economice între şi în interiorul diferitelor grupuri de ţări“, a indicat recent şefa FMI Kristalina Georgieva.

Eswar Prasad, de la Brookings Institution, arată că „motoarele majore ale creşterii“ la nivel mondial decelerează din cauza unei confluenţe de factori pe termen scurt şi obstacole pe termen lung, dintre care politica monetară restrictivă, tensiunile geopolitice şi datoriile publice ridicate. Randamentele în creştere ale obligaţiunilor reprezintă un risc adiţional.

Potrivit lui Prasad, SUA continuă să înregistreze o „creştere constantă“ spre deosebire de alte economii avansate. Rata şomajului din America de-abia s-a mişcat de la un minim pe mai multe decenii chiar în condiţiile în care inflaţia a coborât.

Ceea ce susţine rezilienţa celei mai mari economii, care i-a surprins pe economişti şi strategi deopotrivă, este puterea consumatorului american. Încurajaţi de economiile suplimentare acumulate de la pandemie şi de piaţa muncii aflate sub presiune, americanii continuă să cheltuiască în pofida creşterii puternice a dobânzilor.

Iar dintre aceştia, cei care se remarcă sunt cei mai în vârstă. Aceştia din urmă reprezintă arma secretă a economiei americane, potrivit The Wall Street Journal.

De ce s-au dovedit cheltuielile de consum atât de reziliente în condiţiile în care banca centrală americană a majorat puternic dobânzile? Un motiv important şi puţin apreciat: consumatorii îmbătrânesc.

În august, 17,7% din populaţie avea 65 de ani sau mai mult, cel mai ridicat nivel din 1920 şi în creştere dramatică de la 13% în 2010. Cei mai în vârstă nu doar că sunt mai numeroşi: finanţele lor sunt relativ solide şi nevoile lor de a se împrumuta sunt mai mici. În plus, aceştia prezintă un risc mai redus de a fi concediaţi decât alţi consumatori.

Astfel, americanii în vârstă au devenit o forţă redutabilă în ceea ce priveşte cheltuielile. Americanii cu vârste de 65 de ani şi peste au reprezentat 22% din cheltuieli anul trecut, cea mai ridicată proporţie de la începutul colectării datelor în 1972 şi în creştere de la 15% în 2010.

„Aceştia sunt consumatorii care vor conta în anul următor“, arată Susan Sterne, economist-şef la Economic Analysis Associates.

Înclinaţia mai mare a seniorilor către cheltuieli reflectă sănătatea, avuţia şi probabil efectele psihologice persistente ale pandemiei.

„Toată viaţa am economisit pentru una, pentru alta. Acum sunt bani în bancă şi cheltuiesc în feluri care mă apropie mai mult de prieteni şi familie decât înainte“, afirmă Maureen Green, în vârstă de 66 de ani.

Marshal Cohen, consultant la Circana, o firmă de cercetare specializată în comportamentul consumatorilor, arată că stilul de viaţă al seniorilor s-a schimbat dramatic, aceştia fiind mai activi ca niciodată.

Înclinaţia în creştere către a cheltui în rândul celor mai în vârstă este amplificată de numărul mare al acestora. Generaţia baby boomer-ilor ajunge la anii de pensionare în masă.

Un alt factor în favoarea seniorilor: finanţele relativ solide ale acestora.

În timp ce economiştii întrevăd o probabilitate relativ ridicată de recesiune în anul următor, Ed Yardeni, preşedinte al Yardeni Research este de altă părere. Un motiv important: după datele Fed, baby boomerii au acumulat acum avuţie în valoare de 77.100 miliarde de dolari.

Aceştia au mai puţine datorii de consum, datorii studenţeşti reduse şi au o probabilitate crescută de a deţine propria locuinţă. Mulţi dintre cei cu credite ipotecare au refinanţat la dobânzile extrem de scăzute de după pandemie.

Astfel, seniorii americani sunt protejaţi în faţa ameninţării duble a inflaţiei şi dobânzilor ridicate. Iar, din moment ce majoritatea sunt la pensie, cheltuielile lor sunt mai puţin vulnerabile la creşterea şomajului pe care mulţi economişti o anticipează pentru trimestrele viitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO