Business Internaţional

Sub umbrela democraţiei, Grecia aruncă pieţele în aer şi euro într-o nouă criză

Sub umbrela democraţiei, Grecia aruncă pieţele în aer şi euro într-o nouă criză

George Papan­dreou,premierul Greciei: „Cetăţenii sunt sursa puterii noastre, iar cetăţenii vor fi chemaţi să spună «da» sau «nu» acordului. Nimeni nu poate decide în afara grecilor. Avem încredere în oameni. Credem în participarea democratică şi nu ne temem de aceasta. Acest vot de încredere va fi o piatră din temelia pe care vomconstrui o nouă Grecie“

Autor: Bogdan Cojocaru

02.11.2011, 00:07 1678

Premierul grec George Papan­dreou a şocat Europa anunţând că va organiza un referendum privitor la noul pachet de sal­vare stabilit de oficialii europeni pen­tru Grecia săptămâna trecută.

Printre mă­surile convenite figurează un al doilea program de asistenţă financiară, de 130 de miliarde de euro, şi un plan ca băncile, fondurile de pensii şi asigurătorii să accepte o reevaluare în scădere a datoriilor statului cu 50% astfel încât acestea să ajungă la 120% din PIB până în 2020. Proiectul a stârnit furia grecilor din cauza preţului care trebuie plătit - mai multă austeritate, scrie Reuters.

"Cetăţenii sunt sursa puterii noastre, iar cetăţenii vor fi chemaţi să spună «da» sau «nu» acordului. Nimeni nu poate decide în afara grecilor. Avem încredere în oameni. Credem în participarea democratică şi nu ne temem de aceasta. Acest vot de încredere va fi o piatră din temelia pe care vom construi o nouă Grecie", a declarat premierul, citat de The Guardian. Papandreou nu a specificat mai multe detalii legate de referendum, însă ministrul de interne Haris Kastinidis a afirmat că acesta va fi organizat, cel mai probabil, în ianuarie.

Grecii s-au săturat de austeritate

Grecii şi-au făcut deja clară nemulţu­mirea legată de pachetul de ajutor, care implică măsuri dure de austeritate. Un sondaj de opinie preluat de Reuters arată că 60% dintre aceştia cred că pachetul de bailout va avea efecte negative. De ase­menea, circa jumătate dintre participanţii la sondaj consideră că acordul convenit săptămâna trecută la Bruxelles reprezintă o lovitură pentru suveranitatea Greciei, întrucât conferă UE şi FMI un control mai mare asupra economiei ţării.

În majoritatea sondajelor, cei chestio­naţi şi-au explimat dorinţa ca Grecia să rămână în zona euro, însă s-au arătat îngrijoraţi de efectele măsurilor de auste­ritate, care includ restructurarea aparatului de stat, reducerea salariilor şi pensiilor, noi taxe şi privatizări ale unor structuri strategice precum serviciile de furnizare a apei, aeroporturile şi poşta.

Un vot favorabil la referendum ar putea reduce tensiunile sociale care stau la baza unor proteste masive şi greve de amploare care riscă să paralizeze Grecia, scrie The Wall Street Journal.

Un vot afirmativ ar putea duce la căderea guvernului şi tăia finanţarea internaţională pentru Grecia, ceea ce va arunca statul într-un colaps financiar. Unii oficiali greci apreciază că o înfrângere a guvernului în referendum ar putea scoate Grecia din zona euro.

De asemenea, respingerea de către votanţi a condiţiilor cerute Greciei de creditorii externi în schimbul salvării va lăsa lideri europeni precum cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy cu o alegere dificilă, fie lasă Grecia să intre în incapacitate de plată pe datoria publică de 355 de miliarde de euro, riscând astfel o panică generală pe pieţele obligaţiunilor şi în sectorul bancar, fie relaxează condiţiile impuse Atenei.

Relaxarea condiţiilor Greciei va trezi furia germanilor şi a altor europeni care deja sunt reticenţi în a ajuta ţări care în opinia lor au trăit pe picior mare fără a avea resursele necesare. De asemenea, relaxarea ar încuraja şi alte state cu probleme să ceară un tratament similar.

Băncile ameninţate de rezultatul referendumului

Dacă grecii resping planul de ajutor ar putea rezulta un "default greu" care ar putea aduce băncilor pierderi de 75% pe datoriile suverane greceşti, ceea ce va declanşa plata contractelor de asigurare în caz de default (credit default swaps) şi ridica ameninţarea unui pericol sistemic, spune Andrew Lim, analist la Espirito Santo.

Până la ora 10:30 GMT, indicele bancar european SX7P a scăzut cu 6,1%. La ora 12:30 GMT, indicele DAX al bursei de la Frankfurt a picat cu 5,2%, iar CAC 40 al Parisului şi respectiv FTSE 100 al Londrei au pierdut 4,7% şi 3% din valoare.

Grecia ar trebui să primească o tranşă de opt miliarde de euro din primul pachet de bailout, de anul trecut, la mijlocul acestei luni, însă statul ar putea rămâne fără bani în ianuarie, tocmai perioada în care va fi probabil organizat referendumul.



Întrebări pe care le ridică referendumul grecilor

Ce vor fi întrebaţii grecii? Dacă vor fi puşi să aleagă între euro, ce se va întâmpla dacă aleg drahma?, scrie The Guardian.

Va intra Grecia în incapacitate de plată pe 50% din datorie? Dacă da, ce se va întâmpla cu planul europenilor de recapitalizare a băncilor?

Merkel şi Sarkozy ştiau de planul lui Papandreou?

Va da Europa fonduri unui stat care în două luni decide să nu accepte termenii bailout-ului?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO