Business Internaţional

Subvenţiile americanilor, un magnet pentru capitalul german. Companiile nemţeşti au anunţat investiţii record de 15,7 miliarde de dolari în SUA în 2023, aproape dublu faţă de 2022

Subvenţiile americanilor, un magnet pentru capitalul...

Autor: Alex Ciutacu

19.02.2024, 12:27 104

SUA reuşeşte să atragă capitalul german într-un ritm record, pe fondul unor subvenţii avantajoase puse pe masă de autorităţile americane, potrivit FT.

Companiile germane au anunţat în 2023 investiţii de 15,7 miliarde de dolari pentru piaţa din SUA, în creştere de la 8,2 miliarde de dolari în 2022. Spre comparaţie, investţiile anunţate de companiile germane în China au fost de 5,9 miliarde de dolari.

Astfel, angajamentele de investiţii pentru piaţa americană reprezintă circa 15% din totalul angajamentelor de investiţii făcute de companiile germane pentru proiecte greenfield sau pentru expansiunea unor proiecte internaţionale, comparativ cu 6% în 2022.

Creşterea abruptă a ritmului investiţiilor germane se datorează unor programe adoptate de administraţia Biden, precum Inflation Reduction Act şi Chips and Science Act.

Cumulat, acestea pun pe masă mai mult de 400 de miliarde de dolari sub formă de avantaje fiscale, credite şi subvenţii, cu scopul de revitaliza industria americană şi de atrage investiţiile necesare tranziţiei energetice.

Companiile germane au anunţat 185 de proiete în SUA în 2023, dintre care 73 în sectorul de producţie. Cel mai mare proeit anunţat este investiţia de 2 miliarde de dolari a grupului Volkswagen, prin subsidiara de vehicule electrice Scout Motors, pentru o facilitate de producţie în Columbia, Carolina de Sud.

Analiza realizată de FT prin fDi Markets nu ia în calcul anumite forme de investiţii străine, cum ar fi tranzacţiile de M&A.

Reprezentanţii marilor companii germane spun că SUA a devenit o destinaţie mai bună de investiţii din mai multe motive: politici industriale pragmatice, perspective puternice de piaţă pe termen lung şi nevoia unui lanţ de aprovizionare solid.

„Vedem un potenţial imens de investiţii odată cu dezvoltarea infrastructurii de energie din SUA”, a explicat Tim Holt, membru executiv în board-ul Siemens Energy, companie care a anunţat luna aceasta o investiţie de 150 de miloane de dolari în SUA.

Pe lângă Volkswagen care vrea să investească 2 miliarde de dolari şi să creeze 4.000 de locuri de muncă, următoarele cele mai mari investiţii anunţate în 2023 de companiile germane în SUA sunt Mercedes-Benz, cu o investiţie de 1,9 miliarde de dolari, 2.000 de locuri de muncă, e-VAC Magentics cu o investiţie de 500 de milioane de dolari, grupul ZF Friedrichshafen cu o investiţie de 500 de milioane de dolari, respectiv producătorul Merck KgaA, cu o investiţie de 300 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO