Business Internaţional

Summit crucial pentru Europa în decembrie. Până atunci pieţele sfâşie ţările bucată cu bucată

Summit crucial pentru Europa în decembrie. Până atunci pieţele sfâşie ţările bucată cu bucată

Autor: Bogdan Cojocaru

23.11.2011, 00:00 1364

Decembrie va fi o lună de răscruce pentru Europa, care încearcă cu disperare să găsească soluţii unei crize care până acum a trecut peste toate mijloacele de apărare ale ţărilor europene. Până atunci pieţele financiare sfâşie Europa bucată cu bucată. Franţa a intrat şi ea în groapa cu lei, fiind la un pas să-şi piardă ratingul de top.

La summitul liderilor UE de pe 9 decembrie de la Bruxelles se va discuta modificarea tratatului UE, măsură asupra căreia insistă cu hotărâre Germania şi care este considerată de aceasta ca o oportunitate de consolidare a integrării din zona euro. De asemenea, până în decembrie miniştrii de finanţe din zona euro vor să găsească soluţii concrete pentru a majora puterea de foc a mecanismului de salvare a zonei euro, FESF, la 1.000 mld. euro.

Germania este privită ca singurul stat cu o putere suficient de mare pentru a scoate zona euro din criză, însă Berlinul s-a opus până acum oricăror încercări neortodoxe de a scoate uniunea monetară din impas. Însă sub presiunea crizei, care începe să-i afecteze economia, cea mai mare din Europa, Germania pare dispusă să renunţe la opoziţia pe care o are faţă de măsurile anticriză mai radicale cerute de pieţele financiare şi de unele state membre ale UE precum introducerea obligaţiunilor comune sau permiterea Băncii Centrale Europene să cumpere mai multe datorii ale ţărilor cu probleme.

Schimbarea de atitudine vine însă cu un preţ, un acord cu partenerii europeni pentru modificarea tratatelor europene pentru a include dreptul de implicare în politicile bugetare ale statelor indisciplinate financiar. "Germania va acţiona de îndată ce va avea încredere în capacitatea noastră de a gestiona împreună economia", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier, citat de EUObserver.

Supraveghere financiară şi economică mai strictă

Relaxarea atitudinii Germaniei faţă de măsurile anticriză mai îndrăzneţe vine în condiţiile în care Comisia Europeană propune astăzi înăsprirea semnificativă a controlului pe care îl are asupra politicilor bugetare ale statelor din zona euro. Propunerile prevăd ca politicile şi bugetele guvernelor cu probleme să fie supuse frecvent unor verificări, inclusiv teste de stres în sectorul bancar, ceea ce permite o supraveghere mai strictă a ţărilor din zona euro care au deficite bugetare mari, scrie The Wall Street Journal.

De asemenea, guvernele din zona euro ar putea fi forţate prin votul partenerilor să ceară asistenţă financiară. În plus, CE recomandă ca toate statele din zona euro să prevadă prin lege, de preferat în constituţie, prevederi pentru urmărirea unui buget echilibrat şi reglementări care să asigure estimări independente privind economia.

Propunerile CE nu conţin însă sancţiunile automate pentru statele care nu respectă disciplina bugetară cerute de Germania.

Planul european pentru eurobonduri

CE a prezentat totodată un studiu cu trei opţiuni privind crearea unor obligaţiuni comune pentru cele 17 ţări care folosesc moneda unică, dar fără concluzii sau sugestii referitoare la cea mai bună soluţie. Studiul arată că eurobondurile ar putea fi emise purtând garanţii limitate din partea guvernelor şi fără a fi necesară modificarea tratatului Uniunii Europene, ceea ce ar necesita ratificare din partea tuturor celor 27 de state comunitare. Comisia consideră că bondurile emise de zona euro vor fi mai eficiente dacă sunt garantate de toate guvernele, însă aceasta ar necesita modificarea tratatului UE.

"Obligaţiunile comune de stabilizare nu sunt nici bune, nici rele. Totul depinde de cum sunt utilizate şi în ce condiţii", a spus Peter Altmaier, unul dintre liderii partidului CDU, al cancelarului Angela Merkel, potrivit publicaţiei franceze La Tribune. În opinia lui Altmaier, obiectivul guvernului este de a-i pune pe partenerii europeni în faţa compromisului pe baza căruia a fost creată moneda unică.

"Când euro a fost lansat prin Tratatul de la Maastricht în 1992 am avut în faţă un compromis istoric. S-a renunţat la marca germană, foarte puternică. În schimb, s-a aşteptat ca tradiţia germană de stabilitate să fie împărtăşită de toată Europa", a mai spus liderul politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO