Business Internaţional

Summit de foc pentru Uniunea Europeană: vor fi scoase Spania şi Italia din vârtejul pieţelor?

Summit de foc pentru Uniunea Europeană: vor fi scoase Spania şi Italia din vârtejul pieţelor?

Premierul italian Mario Monti şi cel spaniol Mariano Rajoy vor înfrunta la summitul UE rezistenţa cancelarului german Angela Merkel la planurile lor de reducere a costurilor de finanţare

Autor: Andrei Cîrchelan, Bogdan Cojocaru

28.06.2012, 00:05 984

Spania, care a cerut oficial în aceas­tă săptămână ajutor de până la 100 mld. euro pentru băncile ei, a aver­ti­zat prin premierul Mariano Rajoy că nu se va putea împru­mu­ta prea mult timp de pe pieţele de finanţare din cauza costurilor ridicate, scrie Thomson Reu­ters. Banca Spaniei a aten­ţio­nat la rân­dul ei că ritmul de scădere al eco­nomiei a ac­ce­lerat, ceea ce complică efor­turile gu­ver­nului de a res­pecta ţin­tele bugetare sta­bilite cu UE. Spania este a pa­tra econo­mie ca mă­rime din zona euro, iar un eventual bailout ge­ne­ral al acestui stat va slăbi enorm me­ca­nis­me­le de sal­vare ale zonei euro. Madridul vrea să ma­joreze ta­xa pe va­loa­rea adăugată (TVA) şi ta­xe­le pe energie şi pro­prietate, pen­tru a reduce de­fi­citul bugetar, care este deja aproape de ni­velul ţintit pentru întregul an, scrie CNBC.com.

În perioada ianuarie-mai deficitul buge­tar spaniol a ajuns la 3,41% din PIB, iar ţinta pen­tru sfârşitul anului este de 3,5% din PIB. Deficitul reflectă transferuri de aproximativ nouă miliarde de euro pe care autorităţile cen­tra­le le-au oferit regiunilor cu probleme şi care au majorat deficitul total la 36,4 mi­liar­de de euro la sfârşitul lunii mai. TVA este de 18% în Spania, unul dintre cele mai scăzute ni­veluri din UE, însă pentru multe produse taxa este redusă la 8% şi chiar la 4%.

"Cel mai urgent subiect este cel al finan­ţării. Nu ne putem finanţa pentru mult timp la preţurile pe care le plătim acum", a spus Rajoy. Randamentele obligaţiu­ni­lor spanio­le scadente la zece ani oscilează în jurul pra­gu­lui de 7%, la care Grecia, Irlanda şi Portu­galia au cerut bailout-uri internaţionale.

Italia este hotărâtă să lupte cu Germania

Vârtejul de pe pieţe provocat de proble­me­le din peninsula iberică a atins şi Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, care şi-a văzut asemenea Spanei costurile de fi­nanţare urcând la niveluri nesus­te­nabile. Pre­mierul italian Mario Monti a anunţat că este hotărât s-o înfrunte la summit Angela Merkel pentru a o con­vin­ge să accepte fondurile de bailout EFSF şi ESM să cumpere obligaţiuni ale statelor cu probleme pentru a reduce costurile de finan­ţare de pe pieţe. Majoritatea analiştilor sunt de acord că Europa nu-şi poate permite să salveze şi Italia şi Spania.

Monti a declarat în faţa parlamentarilor că nu va merge la Bruxelles pentru a semna de­cizii dinainte stabilite şi că este pregătit să pre­lungească summitul până duminică noap­tea dacă este nevoie pentru a obţine ceea ce vrea. Planul italian este susţinut de pre­şe­dintele francez Francois Hollande. El a mai propus ca fondurile de salvare să fie fo­losite pentru a injecta lichidităţi în băncile spa­niole, idee agreată de FMI.

Comisarul european pentru economie Olli Rehn a propus, de asemenea, emisiuni co­mune de eurobonduri pentru a reduce po­va­ra costurilor de finanţare pentru eco­no­mi­ile mai slabe din zona euro. Acest scenariu este susţinut puternic de Hollande şi Monti.

Însă pentru Germania colectivizarea da­to­riilor este un subiect tabu, cel puţin până când la nivelul zonei euro nu se ajunge la o uniu­ne bugetară mai strânsă, adică un con­trol centralizat al bugetelor, notează Fi­nan­cial Times. Marţi, Merkel a atenţionat că euro­bondurile nu vor exista "atât timp cât va trăi" ea. Germania este cel mai mare contri­buabil la bailout-urile din zona euro.

Analiştii se aşteaptă la puţine rezultate concrete

Liderii europeni vor discuta la summit şi un raport al pre­şedintelui Consiliului Euro­pean Herman Van Rompuy care stabileşte paşii urmaţi de zona euro către o uniune ban­cară şi fiscală mai strânsă. Raportul pro­pu­ne stabilirea unui supraveghetor comun al băn­cilor din UE şi infiinţarea unui meca­nism comun de garantare a depozitelor ban­care. Documentul face, de asemenea, re­fe­ri­re la reguli bugetare mai stricte precum sta­bi­lirea anual a limitei superioare a bugetelor na­ţionale şi a datoriilor în zona euro. Pentru a pu­tea încălca limitele statele va trebui să ob­ţină aprobarea partenerilor. O versiune an­te­rioară a raportului prevedea ca UE să aibă puterea de a replanifica bugetele ţărilor care nu respectă regulile privind deficitele şi da­toriile. Versiunea nouă nu mai conţine această propunere.

Analiştii sunt reticenţi că la summit li­derii vor aduce soluţii concrete. Sunt însă şanse mari ca la reu­niu­ne să se stabilească structura de ba­ză a unei uniuni monetare şi un pachet de stimulare eco­nomică de 130 miliarde euro constând în bonduri de infrastructură, fonduri regionale redistribuite şi împrumuturi ale Băncii Europene de Investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO