Business Internaţional

Sunt de vina speculatorii de pe pietele bursiere pentru cresterea preturilor alimentelor?

23.05.2008, 21:27 17

Numarul investitorilor implicati pe pietele de alimente si marfuri este atat de mare in acest moment, incat unii fermieri si diverse guverne straine dau vina pe speculatori pentru cresterea de 40% inregistrata in ultimul an de preturile materiilor prime precum graul, soia sau porumbul, scrie BBC News.
Este imposibil ca investitorii sa nu se orienteze asupra activelor ale caror preturi au inregistrat cresteri fulminante in perioade scurte. Chiar daca sectorul imobiliar infloreste, chiar daca cererea de materii prime este in crestere, toata lumea trebuie sa cumpere hrana, asa ca de ce sa nu investesti in produse destinate producerii de alimente?
In acest moment, toate elementele par sa conspire pentru cresterea preturilor alimentelor de baza. De la seceta la recolte slabe, de la cresterea pretului petrolului la cresterea vertiginoasa a cererii si pana la schimbarea dietei de baza in China si Orientul Indepartat si trecerea de la ferme la cultivarea de cereale pentru biocarburanti.
Sectorul alimentar este atat de apreciat incat pana si cateva fonduri de pensii, mereu in cautare de investitii care sa depaseasca inflatia, au investit in grau, soia si animale.
Nicholas Brookes de la ETF Securities a declarat ca in ultimul an, firma sa a operat tranzactii in valoare totala de 500.000 de lire sterline, adica un miliard de dolari in domeniul agricol. "Nu este nicio indoiala ca preturile pentru contractele futures au crescut uimitor in ultima perioada. Dar fluxurile care trec prin astfel de bunuri sunt atat de mici in comparatie cu productia acestor bunuri la nivel global incat sunt convins ca nivelul de operare cu astfel de investitii va scadea in timp", a declarat Brookes.
Politicienii de stanga din India si Belgia sunt de parere ca este nevoie de un set nou de reguli si restrictii. Atat oamenii politici din India cat si cei din Belgia au cerut interzicerea tranzactiilor cu optiuni pentru produsele agricole. Cu toate acestea, oamenii de stiinta devotati hranirii populatiei din tarile defavorizate nu considera ca speculatiile sunt de vina pentru cresterea preturilor la produsele agricole.
David Barling, de la Centrul pentru Politici in Alimentatie de la City University din Londra a declarat ca majoritatea speculatiilor de pe pietele de marfuri au avut loc dupa inceperea cresterii preturilor la cereale si alte bunuri agricole.
"Poate ca au exercitat presiuni in plus asupra preturilor, dar cauzele sunt multiple, interconectate si difera in functie de fiecare marfa in parte", a declarat Barling.
Graham Mackay, CEO la SABMiller, cel mai mare producator de bere din lume, a declarat insa ca speculatiile de la bursa au jucat un rol important in cresterea preturilor la materiile prime care ii afecteaza, cum ar fi orzul, malaiul sau hameiul. Pe de alta parte, Mackay nu se declara incantat de aplicarea restrictiilor asupra speculatorilor, pentru ca piata a fost in viziunea lui deja perturbata de subventii, care au descurajat cresterea rezervelor.
In afara de declaratiile specialistilor, mai exista doua indicatoare conform carora nu speculatorii sunt de vina pentru cresterea preturilor la alimente. Unul dintre ele este cresterea pretului la orez, care se consuma in mare parte in tarile in care este produs si nu reprezinta o optiune de tranzactionare in mod obisnuit. In plus, rezervele de alimente la nivel mondial sunt scazute, ceea ce sugereaza ca produsele agricole nu sunt achizitionate en gross pentru a fi vandute apoi la pret cu adaos mare.
Chiar si in aceste conditii, "speculatorii din sectorul alimentar" sunt o tinta la indemana pentru politicienii care vor sa demonstreze ca iau masuri impotriva cresterii preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO