Business Internaţional

Surplus bugetar de 2 mld.$ pentru Rusia

15.06.2004, 00:00 10

Excedentul bugetar al Rusiei pe primul trimestru a crescut pana la 1,7% din valoarea produsului intern brut, in contextul in care preturile ridicate la petrol, gaze si metale au impulsionat veniturile si al colectarii unui volum mai mare de impozite, relateaza The Moscow Times.
Excedentul a crescut pana la 59,2 miliarde de ruble (2,04 miliarde de dolari), de la 900 milioane de ruble cu un an in urma, preciza guvernul in cadrul unei declaratii lansate saptamana trecuta.
"Datorita cresterii de 8% a valorii produsului intern brut pe primul trimestru si cresterii veniturilor reale ale populatiei cu aproape 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, am putut obtine venituri mai mari, incheind perioada cu un excedent bugetar," a declarat primul ministru rus Mihail Fradkov.
Rusia va inregistra un excedent penru al cincilea an consecutiv anul acesta, conform previziunilor guvernului. Rusia a inregistrat un excedent bugetar in anul 2000 pentru prima data de la prabusirea Uniunii Sovietice in 1991.
Preturile ridicate la petrol si gaze, ce reprezinta mai mult de jumatate din exporturile Rusiei, au generat o crestere a veniturilor la buget, contribuind in acelasi timp la constituirea unui fond special menit a proteja Rusia in eventualitatea unei viitoare scaderi a preturilor la petrol.
Veniturile au crescut cu 18,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce cheltuielile au inregistrat o crestere de 8,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO