Business Internaţional

Tensiunile cresc, naţiunile lumii se înarmează iar puterea nucleară atinge cote înalte: Aproape 15.000 de focoase existente, potrivit datelor

Tensiunile cresc, naţiunile lumii se înarmează iar...

Autor: Alex Ciutacu

09.08.2017, 11:45 74327

La nivel mondial, tensiunile militare ascendente produc îngrijorări cu privire la începutul unui conflict nuclear. Conform statisticilor publice, există 14.995 de bombe nucleare înregistrate, potrivit Business Insider.

Noua numărătoare a puterii nucleare este realizată printr-un raport întocmit, în iulie 2017, de către Agenţia de Inteligenţă şi Apărare din Statele Unite.

Potrivit Washington Post, care a obţinut documentul, „peste 60 de rachete nucleare sunt controlate în prezent de Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord”.

Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât Institutul de Cercetare pentru Pace de la Stockholm estimase, la începutul lunii iunie, un număr de maxim 20 de rachete deţinute de Coreea de Nord.

Un raport separat, obţinut de The Post, sugerează că, statul condus de Kim Jong Un, care se confruntă cu sancţiuni de 1 miliard de dolari, aprobate de Naţiunile Unite, a miniaturizat focoasele nucleare, pentru a le putea folosi încadrate în rachete cu distanţă lungă. Recentele teste performate de Coreea de Nord indică un potenţial de distanţă, al rachetelor, destul de ridicat pentru a ajunge în New York.

Informaţiile vin pe fondul relaţiilor înstrăinate dintre Statele Unite şi Rusia, care au atins un punct scăzut de colaborare din cauza acuzaţiilor conform cărora Rusia a fost implicată în alegerile din SUA.

Preşedintele Donald Trump a moştenit un program în valoare de 1 triliard de dolari cu scopul de a moderniza puterea nucleară a Statelor Unite, ceea ce a determinat Rusia să restrângă bugetul pentru a putea face acelaşi lucru cu arsenalul lor.

„Să înceapă cursa înarmării”, a fost declaraţia lui Donald Trump referitor la decizia Rusiei.

În prezent, cele 14.995 de focoase nucleare sunt împărţite în felul următor: Rusia deţine 7.000, dintre care 1.910 sunt pregătite de utilizare, 2.390 necesită asamblare iar alte 2.700 care sunt în aşteptare pentru a fi retrase.

Statele Unite deţine 1.800 de focoase pregătite de a fi folosite, 2.200 care necesită asamblare şi 2.800 în aşteptare pentru a fi retrase, însumând un total de 6.800.

Franţa deţine un total de 300 de focoase, din care 290 sunt pregătite şi alte 10 în stoc.

Numărul cunoscut de bombe nucleare ale Chinei este de 270, deşi nu există înregistrări care arată câte focoase sunt gata de utilizare, ci doar un număr de 270 care necesită asamblare.

Marea Britanie înregistrează un număr de 215 focoase dintre care 120 sunt pregătite iar 95 în aşteptare.

Anumite date înregistrează Pakistanul cu 140 şi India cu 130 de focoase care necesită asamblare.

Israelul deţine 80, toate fiind dezasamblate.

Coreea de nord, conform raportului efectuat de Agenţia de Inteligenţă şi Apărare din Statele Unite, deţine 60 de focoase care necesită asamblare. Numărul de rachete nucleare pregătite de utilizare este necunoscut.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO