Business Internaţional

Testele de stres din Grecia au fost amânate

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2010, 23:49 15

Testele de stres care trebuie să determine starea de sănătate asistemului bancar din Grecia, ţară care se confruntă în continuarecu o criză a datoriilor, au fost amânate pentru a acordaautorităţilor de la Atena mai mult timp pentru a se pregăti înacest sens, scrie AFP, citând Financial Times.
Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca CentralăEuropeană au convenit cu banca centrală a Greciei să amâne testareasolvabilităţii sectorului bancar al ţării cu o lună, până lasfârşitul lunii octombrie.

În mai, cele trei instituţii au pus la punct un pachet de susţinerefinanciară a Greciei în valoare de 110 mld. euro pen­tru a se evitaintrarea în in­ca­pa­ci­tate de plată a ţării. În schim­bulacestuia, guvernul grec a fost de acord să adopte mă­suri dure deaus­teritate pen­tru a-şi pune în ordine finanţele publice.
Amânarea testului în­seam­nă că rezultatele la nouă luni alebăncilor pot fi evaluate, îm­preună cu o solicitare de fon­duri învaloare de 1,7 mld. euro ce urmează a fi lansată luna vi­itoare deNational Bank of Greece, cel mai mare creditor din Grecia.

Financial Times citează un bancher grec al cărui nume nu estedezvăluit spunând că "o ofertă reuşită din partea Natio­nal Bank ofGreece ar întări încrederea investitorilor. În ace­laşi timp,aceasta ar accelera fuziunile şi achiziţiile aflate deja îndiscuţie."
UE a realizat teste de stres pentru 91 de bănci importante dinregiune în iulie, majoritatea acestora trecând în pofida criticilorprivitoare la rigurozitatea testelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO